Nieuws

Herinneringen aan Maliebaan 72 in de oorlog

Het Jaarboek 2020 van Oud-Utrecht komt met een verhaal over de Maliebaan. Daarin worden de straatnaam en het maliespel toegelicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in de statige panden veel nazi-organisaties gevestigd. Wij kregen van Gerrit-Jan van Wijhe een verhaal met zijn herinneringen aan die tijd.

Gerrit-Jan woont sinds 1977 in Groningen maar heeft tot die tijd in Utrecht gewoond. Hij is geboren op Maliebaan 72, naast het bureau van de Sicherheitspolizei. Mej. Mr. M.A. Tellegen, de latere verzetsvrouw, was zijn bovenbuurvrouw. In de bijlage bij dit bericht heeft hij de herinneringen beschreven aan zijn geboortehuis ten tijde van de oorlogsperiode.

Maliebaan 603100

Afbeelding: G.J. Lauwers, gezicht op de Maliebaan te Utrecht met de huizen nrs. 72,74,76,78. (Het Utrechts Archief, nr. 603100).
De Maliebaan in oorlogstijd. De vrouw met de fiets staat voor de voordeur van de bovenwoning 72bis, waar Mej. M.A. Tellegen woonde. Op de nrs. 74 (Sicherheitspolizei) en 76 (WA) hangen de Germaanse vlaggen uit.

Bijlage(n)
Herinneringen aan de Maliebaan