Stadsherstel Oud Amelisweerd

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-03)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

 • Stadsherstel Utrecht neemt de exploitatie over van Landgoed Oud-Amelisweerd (afbeelding in de header). Stadsherstel heeft in de stad ruim 40 monumentale bedrijfsruimten en bijna 240 woningen in bezit waaronder de Zeven Steegjes, Boerderij De Balije, Molenerf De Ster, het Doelenhuis en Gasthuis Leeuwenbergh. Lees verder op de site.

 • De tentoonstelling De ommuurde stad gemist? 
  Helaas moest de tentoonstelling ⁠‘De ommuurde stad’ door de lockdown haar deuren vroegtijdig sluiten. Speciaal voor iedereen die het heeft gemist, is de tentoonstelling nu ook online te zien in een 360º-tour. Bekijk de stadsgezichten, wapens, 3D-reconstructies, video’s en historische objecten die de verhalen vertellen van honderden jaren Utrechtse stadsverdediging. Bekijk de 360º-tour
  Wilt u nog meer weten? Bekijk dan deze speciale tour van conservator René de Kam. Hij neemt u in deze rondleiding mee op reis door de geschiedenis en vertelt het verhaal van de burgers die zich inzetten voor het beschermen van de stad. Bekijk hier de rondleiding
 • Het Utrechts Monumentenfonds is gestart met de bouw van Slachtstraat Filmtheater. Het is een nieuwe stap voor de monumenten op Hoogt en Slachtstraat én voor alle Utrechters. Lees verder.
 • Er is een gratis app gelanceerd waarmee gebruikers al wandelend de geschiedenis van Rotsoord leren kennen. Meer informatie
 • De Domkerk is bezig met een langdurig restauratie-renovatie-project. Om mensen te enthousiasmeren voor deze mooie kerk zijn er een aantal filmpjes gemaakt die vanaf 20 februari elke zaterdag op hun website (www.domkerk.nl) en op YouTube geplaatst worden. Kijk hier het eerste filmpje.

 • Catharijneconvent25/6 tot 9/1/2022 - Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. De hoogste tijd voor haar eigen tentoonstelling! Lees meer

 • In Vianen is een massagraf opgegraven. Er zijn aanwijzingen dat dit massagraf gekoppeld kan worden aan de Eerste Coalitieoorlog (1792-1797) en dat er sprake is van omgekomen Britse soldaten. Lees hier meer.

 • Proefopgravingen op de Vrouwjuttenhof in de binnenstad Utrecht, op het Altrecht-terrein, lijken nu al een schatkamer voor de geschiedenis van de stad Utrecht. Kijk hier voor meer informatie.

 • Het K.F. Heinfonds lanceert de Waarderingsregeling Vrijwilligers. Daarmee zet het Fonds vrijwilligers in het zonnetje. Lees meer.