Jaarboek 2019

Nieuws

Presentatie Jaarboek 2019

Op 24 november presenteert Oud-Utrecht het Jaarboek 2019. Dat heeft als thema: Utrecht in 1919; traditie en vernieuwing. 

Het programma bestaat uit een lezing over beeldende kunst in Utrecht 1919 door kunsthistoricus en redacteur Roman Koot, een lezing over het optreden in Utrecht in 1919 van de Amerikaanse zwarte jazz-musicus J. Elmer Spyglass door popjournalist Lutgard Mutsaers, de vertolking van Spyglass' muziek door de hedendaagse jazz-musicus Mark Alban Lotz en de uitreiking van het eerste Jaarboek door hoofdredacteur Wilbert Smulders aan cabaretier, programmamaker en publicist Jacques Klöters.

Hoe modern is Utrecht na de Eerste Wereldoorlog aan het worden? En wat is daar in het eerste naoorlogse jaar 1919 van te merken? Deze vragen staan centraal in het jaarboek en worden uitgewerkt in drie delen. Het eerste deel bevat beschouwingen over politiek, pers, onderwijs en monumentenzorg. Dan volgt een aantal bijdragen over wat er toen in Utrecht gebouwd werd (architectuur, De Inktpot, woningbouwverenigingen) en ten slotte een drietal bijdragen die een blik bieden op de cultuur in Utrecht rond 1919 (beeldende kunst, theater en literatuur). 

In zijn bijdrage aan het boek laat Roman Koot zien, hoe het culturele leven gekenmerkt werd door een breekbare balans tussen traditie en vernieuwing. Utrecht was bekend om zijn katholieke, kerkelijke en religieuze kunst terwijl de invloed van de Amsterdamse School verder ging dan de architectuur en ook in de kunstnijverheid doordrong. De Stijl en Gerrit Rietveld, die uiteindelijk het iconische Rietveld-Schröderhuis zou ontwerpen, laten zien dat ook radicale vernieuwing niet werd geschuwd. Toch zette die revolutie zich niet door en keerden de Utrechtse kunstenaars binnen een decennium terug naar een figuratieve stijl die dichterbij de traditie bleef. 

Datum en plaats van de presentatie: zondag 24 november, BAK, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht, aanvang 20.00 uur; inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur; borrel van 21.30-22.30 uur.

Leden van Oud-Utrecht kunnen het nieuwe Jaarboek 2019 na de presentatie meteen meenemen. Dat geldt ook voor mensen die zich die avond als lid melden.