Akwaglot

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-7)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Tentoonstelling FC Utrecht vanuit het hart
In 1970 sloegen de voetbalclubs DOS, Velox en USV Elinkwijk de handen ineen en ontstond FC Utrecht, met stadion de Galgenwaard als thuisbasis. Omdat FC Utrecht dit jaar precies 50 jaar bestaat, organiseert de club samen met Het Utrechts Archief de tentoonstelling FC Utrecht - vanuit het hart. Hierin nemen foto’s, films en verhalen u mee naar de hoogtepunten van 50 jaar FC Utrecht. U ontmoet de helden, ziet de mooiste trofeeën én ontdekt dat FC Utrecht veel meer is dan alleen een voetbalclub. Want FC Utrecht is er niet alleen voor de supporters, maar zet zich ook in voor de jeugd, voor ouderen en vele anderen. Het Utrechts Archief, 30 juni 2021 t/m 31 december 2021. 

Slavernij en de stad Utrecht
Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Maar hoe zag die verwikkeling - in de schaduw van steden als Amsterdam en Rotterdam - er eigenlijk uit? Hoe profiteerde Utrecht van de slavenhandel en de producten die uit slavenarbeid voortkwamen? Het boek 'Slavernij en de stad Utrecht' beschrijft de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden. Kijk hier naar de boekpresentatie.

Kerken kijken
Veel kerkgebouwen in het centrum van Utrecht zijn open van 29 juni t/m 11 september 2021. Meer informatie.

Landhuis Oud-Amelisweerd weer open
Liefhebbers van mode kunnen vanaf 19 augustus hun hart ophalen in Landhuis Oud Amelisweerd.  HKU Fashion Design presenteert dan het afstudeerwerk van haar modestudenten. Meer informatie. 

IJssalon Venezia herleeft
De Utrechtse ijssalon Venezia heropent deze zomer in Arnhem. In het Openluchtmuseum wordt een kopie gebouwd van de in 2011 gesloten vestiging in de Voorstraat. "We zijn supertrots. Het is de kroon op het werk van mijn opa", vertelt Romana De Lorenzo, kleindochter van Guido De Lorenzo, de grondlegger van de ijssalon in Nederland. Meer informatie.

Pieter Quint Ondaatje
De Utrechtse patriot Pieter Quint Ondaatje krijgt een gevelsteen aan de buitenkant van het stadhuis. Meer informatie.

De Zware Jongens
In het bekende Utrechtse Muntgebouw opent woensdag 30 juni een pop-up restaurant met een ruim terras: De Zware Jongens. De nieuwe zaak blijft open tot de restauratie van het gebouw gaat starten in de loop van volgend jaar. Meer informatie. 

Akwaglot 
Om 385 jaar wetenschap in Utrecht te vieren verrijst een drijvend duurzaam kunstwerk in de Catharijnesingel van Utrecht. Op en rond dit platform organiseren Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en diverse partners vanaf juni 2021 allerlei leuke en leerzame activiteiten. AKWAGLOT wordt dé plek voor ontmoeting en dialoog met bewoners van de stad Utrecht. Meer informatie.

Akwaglot 1

Akwaglot 2

Muurschildering Mariakerk 
Een nieuwe muurschildering van De Strakke Hand brengt de Mariakerk terug in het straatbeeld en is onderdeel van een grote opknapbeurt van het Maria Majorplein. Het Maria Majorplein zal niet bij iedereen bekend in de oren klinken, maar het is het pleintje aangrenzend bij de Pandhof Sinte Marie aan de Mariaplaats. Een aantal vrijwilligers heeft samen met omwonenden, de gemeente en een landschapsontwerper een plan gemaakt voor de herinrichting. Daar is deze nieuwe muurschildering ook onderdeel van. Meer informatie.

Mariakerk 1

Mariakerk 2

Mariakerk 3

Mariakerk 4 

Afbeeldingen: Marcella Dorigo voor Oud-Utrecht