Nieuws

Lezing over de Utrechtse Adel

Langs de Langbroekerwetering en op de Utrechtse Heuvelrug strekken zich linten van kastelen en buitenplaatsen uit, die getuigen van een rijk adellijk verleden. De geschiedenis van de adel in de provincie Utrecht gaat terug tot de vroege middeleeuwen, tot de tijd van Willibrord en daarvoor nog. 

Renger de Bruin is bezig met een boek dat dit verhaal vertelt, van de vroegste oorsprong tot het jongste verleden. Het gaat over families, die over vele generaties hun stempel hebben gedrukt op de provincie.

Utrechtse adel HUA32199

Zoals van Hardenbroek, van Reede of van Tuyll van Serooskerken. Het gaat over kastelen als Amerongen, Zuylen of De Haar, over de tuinen daarbij horen, over de kunstschatten die de adellijke bewoners verzameld hebben en die nu te bekijken zijn wanneer de kastelen museum zijn geworden. De verschijningsdatum voor het boek staat op de rol voor de lente van 2022, maar de leden van Oud-Utrecht kunnen nu vast genieten van een voorproefje. Renger de Bruin geeft op 28 oktober a.s. een lezing, waarin hij al enkele verhalen over de Utrechtse adel zal vertellen.

Foto's bij dit artikel komen uit het Utrechts Archief. De headerfoto is een foto van drie Utrechtse adelijke geslachten, Van Tuyll van Serooskerken, Quarles van Ufford en van Lynden tot Sandenburg uit het begin van vorige eeuw op Slot Zuylen. De foto in het artikel is uit een gedenkboek en toont familiewapens van Utrechtse adelijke families.

Datum: 28 oktober. Aanvang: 19:30 uur. Toegang: €8,50 inclusief consumptie in de pauze. Vooraf reserveren is verplicht. Dit kan vanaf 8 oktober 10:00. Bij reservering moet u ook uw drankje voor de pauze aangeven. Ga daarvoor naar de agenda op deze site.

De lezingen van Oud Utrecht vinden ook dit seizoen plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Voor de lezingen in het Bartholomeusgasthuis moet u zich van tevoren aanmelden via de website van Oud Utrecht. Zonder aanmelding vooraf wordt u niet toegelaten. Bij uw aanmelding moet u ook aangeven wat u wilt drinken in de pauze. In de pauze worden de bestellingen uitgedeeld in de zaal. De toegangsprijs is tijdelijk verhoogd naar €8,50. Dit is dus inclusief uw consumptie. Wilt u met gepast geld betalen. Het is niet mogelijk om vooraf koffie of thee te drinken. De lezingen beginnen om 19:30 uur. Kom niet eerder dan 15 minuten voor aanvang van de lezing naar het Bartholomeus gasthuis. Er is een plaats voor u gereserveerd. Het maximum aantal bezoekers voor de lezingen is momenteel 40.