Gedenksteen Theo Van Doesburg

Nieuws

Gedenksteen voor Theo van Doesburg

Voor het geboortehuis van Theo van Doesberg in de Teelingstraat is op 30 augustus een gedenksteen onthuld. Van Doesburg was één van de initiatiefnemers van kunstbeweging De Stijl.

Bij het horen van de naam ‘Theo van Doesburg’ gaat bij de meeste mensen misschien geen belletje rinkelen. Dit in tegenstelling tot Gerrit Rietveld of Piet Mondriaan, beiden ook initiatiefnemers van De Stijl. Van Doesburg heeft echter veel invloed gehad op De Stijl, maar ook op de aanverwante kunstbeweging Bauhaus uit Duitsland. De Utrechter was een kunstenaar, architect, schilder, dichter en interieurontwerper. Van Doesburg stierf op 47-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Savannah Bay

Op 30 augustus 1883 werd Van Doesburg geboren in het huis aan de Teelingstraat 13. Hij heeft er ongeveer één jaar gewoond. Daarna verhuisde hij met zijn moeder naar Amsterdam. De begane grond van het pand aan de Teelingstraat wordt tegenwoordig gebruikt door boekhandel Savannah Bay.

Op de gedenksteen die voor de deur van het huis werd onthuld staat een citaat uit het gedicht ‘Nacht’ van Van Doesburg. Wethouder Anke Klein onthulde samen met Marischka Verbeek, eigenaar van Savannah Bay, én Niels Bokhove en Marije Lieuwens, initiatiefnemers van het project, de gedenksteen.

Bron: De Utrechtse Internet Courant, 30 augustus 2019