Terugblik op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Op 13 oktober 2018 beleefde Utrecht een première: de eerste nacht van de Utrechtse geschiedenis. De Reizende Reporters van de Maand van de geschiedenis Hugo en Barbara legden deze eerste editie vast in een verslag en een fotoreeks. Tijdens deze nacht presenteerde Dr. Frits Broeyer zijn nieuwe boek over de strijd tussen remonstranten en contraremonstranten in de domstad. Daarover verscheen een artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Informatiebord Choorstraat in Hanengeschrei onthuld

Op woensdag 10 oktober heeft wethouder Anke Klein een informatiebord in het Hanengeschrei onthuld. Het bord maakt voor iedereen duidelijk waarom de Choorstraat uitgesproken wordt als Koorstraat.

Themanummer Utrecht en 100 jaar algemeen kiesrecht verschenen

In een goed gevulde zaal van Kytopia (voorheen poppodium Tivoli) aan de Oudegracht vond vrijdag 28 september de geslaagde presentatie plaats van Utrecht en 100 jaar algemeen kiesrecht, het nieuwe themanummer van het Tijdschrift Oud-Utrecht (oktober 2018).

DUIC lidmaatschapsactie Oud-Utrecht

DUIC krant

In de papieren DUIC kunt u deze maand een prachtige bijlage lezen over de historische vereniging Oud-Utrecht. In de bijlage staat ook een aantrekkelijke lidmaatschapsactie. Als u zich nu aanmeldt als lid voor het jaar 2019 dan krijgt u van ons de nog te verschijnen tijdschriften 2018, het jaarboek 2018 cadeau én kunt u tegen gereduceerd tarief, als kersvers lid, vanaf 1 oktober een kaartje kopen voor de Nacht van de Utrechtse geschiedenis.

Meld u hier aan als lid en betaal direct.

Wim Deijkers lid van verdienste

Op de ledenvergadering van 16 mei 2018 is Wim Deijkers door het bestuur benoemd als Lid van Verdienste van Historische Vereniging Oud-Utrecht . Hiermee dankt de vereniging Wim voor de geweldige hoeveelheid werk die hij als bestuurder heeft verricht voor de clusters van commissies en redacties, met het maximum van drie keer drie jaar als bestuurder.

Het juni-nummer van Tijdschrift Oud-Utrecht is uit!

Spieren, stoom en staal, De Utrechtsche IJzergieterij onder directie van de familie Van den Wall Bake speelde in de 19e eeuw als leverancier van draaischijven en bruggen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Nederlandse spoorwegnet. Met een breed assortiment aan machinebouw en gietwerk had het bedrijf succes in een grotere markt. De opkomst en neergang van een modern metaalbedrijf.

2 juni: Verjaardag stad Utrecht

Wat vooraf ging: in 1122 verblijft Keizer Hendrik V in paleis Lofen in Utrecht. Aan de overzijde van de straat is het paleis van bisschop Godebald van Utrecht. Bisschop Godebald heeft zojuist besloten dat hij een dam in de Kromme Rijn zal laten leggen. Om Utrecht bereikbaar te houden, zal er een kanaal naar de Hollandse IJssel komen, de Vaartse Rijn.

Historisch Café van 11 mei over 'Het beeld van de Utrechtse student' druk bezocht

Een van de succesvolste aktiviteiten van Oud Utrecht is het Historisch Café, een historische lezing in een ontspannen café-sfeer op de vrijdagmiddag. Ongeveer 50 bezoekers waren op 11 mei afgekomen op 'Het Beeld van de Utrechtse Student' door Maurice van Lieshout. De Smeezaal was dus goed gevuld met een deels vast publiek, waarbij de meerderheid zelf in Utrecht gestudeerd bleek te hebben. De stille kracht achter het ledenblad van Oud Utrecht (hij is eindredacteur) trad uit de schaduw met een beeldrijk verhaal over het Utrechtse studentenleven. Dat verhaal viel in de smaak. Beelden zeggen - zoals bleek - meer dan woorden, vooral als ze toegelicht worden.

Utrecht op film 1920-1980

Utrecht was in de twintigste eeuw favoriet onderwerp van veel filmers. De sloop en de nieuwbouw van het stationsgebied, zwemmen op een zomerse dag, een straatfeest in de jaren 80.... U ziet het terug in de filmcollectie van Het Utrechts Archief met meer dan 500 uur aan films van bedrijven en amateurs uit de periode 1920-1980. In de tentoonstelling Utrecht op film ontdekt u de hoogtepunten uit deze collectie.  

95 jarige Vereniging Oud-Utrecht biedt aanbevelingen voor cultureel erfgoed Utrecht

De historische vereniging Oud-Utrecht is vandaag, 12 maart 2018, 95 jaar oud. In 1923 is de vereniging opgericht door burgemeester Fockema Andreae met een uitnodiging aan ‘stadgenooten, bekend om of verdacht van belangstelling in het stedelijk verleden’. Nu, 95 jaar later, is er een actieve vereniging met een kleine 2000 leden die zich richt op geschiedenis, archeologie en monumenten. En met een handreiking voor Utrechts Erfgoed.