Met de Dubbeltjesgids op pad door het Utrecht van 1885

De zaal was vol op 12 april toen stadsgids Willemijn Bánki vertelde hoe ze ertoe kwam om deze lezing voor het Historisch Café te geven.

Kerken Kijken Utrecht zoekt vrijwilligers

 

Elke zomer verzorgt Kerken Kijken Utrecht de openstelling van 11 Utrechtse binnenstadskerken voor publiek. Dit cultuurhistorische project zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van gidsen. Voor het nieuwe seizoen zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ons team te ondersteunen.

Prenten en brochures voor een vriendenprijs

veiling

Op zaterdag 11 mei veilt Museum Flehite een bijzondere collectie Utrechtse stadsgezichten en ander materiaal. Speciaal voor de Vereniging Oud-Utrecht.

Geschiedenis leeft steeds meer, word lid!

Utrecht

De Historische Vereniging Oud-Utrecht heeft twee kerndoelen. Ze wil de belangstelling voor de Utrechtse geschiedenis, archeologie en monumenten stimuleren én ze wil het Utrechtse culturele erfgoed bewaken.

Word ook lid, het kost weinig en je krijgt er veel voor terug!

Caravaggio, de Utrechtse caravaggisten en Rembrandt

Hendrick ten Brugghen, De roeping van Mattheus (1621)

In de lezing die Paul Bröker op 20 maart voor Oud-Utrecht verzorgde liet hij zien hoe Caravaggio, de Utrechtse caravaggisten en Rembrandt in hun schilderijen kozen voor het realisme. Eerder, in de renaissance, werden goden en helden als ideale types weergegeven. De grote tentoonstelling over de caravaggisten in het centraal museum laat zien dat zij eenvoudige mensen als model kozen. Ongemakken en eigenaardigheden werden niet weggepoetst maar extra benadrukt.

De bolwerken van Utrecht

Hoe heeft de stad Utrecht haar bolwerken gebruikt? Dat was de titel van de lezing die Bert Poortman, onder meer secretaris en webmaster van USINE, vrijdag 8 maart hield in het Bartholomeus Gasthuis. Zijn lezing bestreek maar liefst een periode van vijf eeuwen, vertelde Poortman, vanaf circa 1500 tot nu. En hij zou zo'n 50 afbeeldingen laten zien van de bolwerken, beloofde hij.

De geborduurde gewaden van bisschop David van Bourgondië

In de tweede helft van de 15e eeuw (1456-1496) was David van Bourgondië, de bastaardzoon van hertog Filips de Goede, bisschop van Utrecht. Hij stond bekend als een kunstminnende kerkvorst en had de gewoonte aan belangrijke kapittelkerken in zijn bisdom kerkgewaden te schenken. Op donderdag 7 februari hield Richard de Beer, conservator oudkatholiek erfgoed van museum Catharijneconvent, een lezing over deze middeleeuwse kerkgewaden tijdens het Historisch Café in het Bartholomeus Gasthuis.

Zeven eeuwen bierbrouwen

In het jaarboek 2017 van Oud-Utrecht schreef Leen Albers over bierbrouwen in het Sticht van de late middeleeuwen. In zijn lezing op 23 januari vertelde hij de verdere geschiedenis en leidde de toehoorders langs drie 'bierrevoluties' uit de 14e, 19e en laat-20e eeuw.

Podcast van de Oostkrant met Annie Peek-van Staten

De Oostkrant heeft weer een nieuwe podcast gemaakt. Dit keer is Annie Peek-van Staten aan het woord, voor oude Utrechters bekend als Annie van melkboer Van Straten. Annie woont haar hele leven op de Abstederdijk. Vanuit deze straat heeft deze kwieke tachtiger de sociale geschiedenis van Nederland en Utrecht ervaren.
Ze ervoer armoede als kind. Na de basisschool, was er geen ruimte moest ze mee gaan werken in de winkel en in het gezin.

Gilde folder 2019

Gilde

De nieuwe cursusfolder van het Gilde Utrecht voor het jaar 2019 is weer uit.

Gilde Utrecht biedt u een fraai pakket cursussen aan over de rijke geschiedenis van de stad Utrecht.
Alle cursussen hebben dezelfde opzet. Ze starten telkens met een presentatie, op een bijzonder locatie, gevolgd door een wandeling die aansluit bij het onderwerp van de presentatie.