Herdenking 4 Mei

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-05)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Dodenherdenking 4 mei en viering bevrijding 5 en 7 mei
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei kan de vlag uit voor de vrijheid en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. Het Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert een festival in park Transwijk. Op zondag 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark (einde Biltstraat) is om 19.00 uur een herdenking. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten

Bevrijdingsfestival
Op 5 mei 2023 vieren we de vrijheid! Met een groots festival in Park Transwijk. En met een inhoudelijk programma op verschillende plekken in de stad. Hiermee betrekken we verschillende doelgroepen op een laagdrempelige manier bij de thematiek van het festival en werken wij nauw samen met diverse samenwerkingspartners en onderwijsinstellingen uit de regio. Ons doel is om meer mensen met het onderwerp vrijheid bezig te laten zijn – niet alleen op 5 mei. Hier is het programma.

Wandel mee met Gilde Utrecht en ontdek de Utrechtse oorlogsgeschiedenis
Gilde Utrecht organiseert van 26 april t/m 9 mei in samenwerking met Bevrijdingsfestival 2023 stadswandelingen rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Tijdens de stadswandelingen word je meegenomen door een gids van het Gilde langs plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis. Zij vertellen de verhalen over bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. Zo houden we samen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in leven. Meer informatie.

Crowfundingactie TRUUS
TRUUS is de theatervoorstelling over het leven van Truus van Lier die vorig jaar op Dodenherdenking in de Domkerk is opgevoerd. Jessica van Geel schreef er het scenario voor. Vrijheid en democratie zijn nooit een gegeven. Daarom willen de acteurs en de regisseur het stuk vaker opvoeren. Op scholen en theaters, en niet alleen in Utrecht, maar daar is natuurlijk geld voor nodig: voor het decor, kostuums, techniek, etcetera. Kijk hier voor meer informatie.

Persspiegel 100 jaar Oud-Utrecht
De historische vereniging Oud-Utrecht krijgt veel aandacht in diverse media. Op deze site staat alles bij elkaar

Wijkentour Hoograven/Tolsteeg
Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Op 14 mei is er een uitgebreid programma in de wijk Hoograven/Tolsteeg. 
Op deze site staat meer informatie over deze wijk:
In de tentoonstelling 100 jaar (Oud-)Utrecht zien we de bouw van Hoograven. Ronald van der Heide schrijft: '1953-1963 is de tijd van wederopbouw, van optimisme en soberheid'
In Hoograven staat volkswoningbouw van Gerrit Rietveld. Lees daar meer over
In het Historisch Café van 2 december 2021 vertelde Peter Sprangers over de bedrijven rond het Merwedekanaal. Kijk hier terug.  
En in de serie Op Pad met Oud-Utrecht schreef Mario Gibbels een artikel voor DUIC over Rotsoord. U vind dat hier.  

230216 OU100 inktpot def HR def outline 05 bullets

Ronald van der Heide: Onze jaren-50 wijk is Hoograven (omgeving Smaragdplein), waar ik woon. Hoograven werd ontwikkeld op gemeentegrond van Jutphaas, maar wel helemaal tegen de rand van de gemeente, aan de grens met Utrecht. Daarmee werd in feite al voorgesorteerd op annexatie van de wijk door de stad. Rietveld was een van de vaandeldragers van de modernistische architectuurstijl het Nieuwe Bouwen. Binnen deze stijl was de opvatting ‘architectuur is het scheppen van ruimte’. Rietveld wilde graag voor het volk bouwen. De Robijnhof en omgeving is een van de weinige plekken waar dit ook daadwerkelijk gelukt is.

degroteutregkwis cover

Boek De Groate Utreg Kwis
Het boek De Groate Utreg Kwis met 250 kwisvragen en alle (uitgebreide) antwoorden is uit. Wat weet jij van Utrecht? De Groate Utreg Kwis stelde de vragen en hierbij nu ook de antwoorden. Speel de kwis zelf of maak er een leuke De Groate Utreg Kwisavond van met familie en/of vrienden. 
Tijdens de viering van 900 jaar Utrecht in 2022 was De Groate Utreg Kwis – onder leiding van kwismaster Koos Marsman – een groot succes met vijf televisieuitzendingen bij RTV-Utrecht. Alle vragen die toen gesteld werden en nog veel meer, zijn nu samengebracht in een boek. En weet je het antwoord niet, in het boek staan alle antwoorden en heel veel extra informatie. Zo steek je weer veel op over ons stadsjie Utereg en daar gaat het toch om…
Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkels en bij W-Books: klik hier

Wandeling Moreelse route: de geschiedenis van Hooch Boulandt
De Moreelse route is een nieuwe wandelroute langs 8 borden die de geschiedenis vertellen van de buurt Hooch Boulandt. Nu is dat een woonwijk tussen de singel en de spoorbaan. Ooit was dit gebied onderdeel van een groot plan om Utrecht uit te breiden. De route laat zien wat in de buurt nog zichtbaar is van deze geschiedenis. Meer informatie.  

Canon van de Nederlandse biercultuur
Met de Canon van de Nederlandse biercultuur kunt u door de tijd ‘stappen’ in het spoor van ons bier. De ontwikkeling en cultuur van het Nederlandse bier zijn gevormd door gebeurtenissen, personen, objecten en plaatsen. In deze canon vindt u een rijke collectie verhalen over de belangrijkste en interessantste daarvan. Meer informatie.