Schooltuin

Nieuws

Themanummer 'De groene stad' gepresenteerd

Het dubbeldikke themanummer 2021 van Tijdschrift Oud-Utrecht is op donderdag 10 juni verschenen. Het werd live gepresenteerd vanuit de tuin van het Centraal Museum. Vanwege corona was de bijeenkomst voor een kleine groep (zoals auteurs en redactieleden), maar iedereen kon meekijken via YouTube of de presentatie achteraf terugzien.

 

Kunstenaar en hovenier Hans van Lunteren nam het eerste exemplaar van 'De groene stad' in ontvangst. Het programma omvate verder een 'talkshow' met auteurs van artikelen in het themanummer. De locatie was toepasselijk, want over de museumtuin gaat een artikel van stadsconservator René de Kam. Hij vertelde bij de presentatie iets over de historie van de tuin en het 100-jarige Centraal Museum. In september opent er de tentoonstelling 'De botanische revolutie. Over de noodzaak van kunst en tuinieren'.

Het themanummer 'De groene stad' laat een rijke historie zien als het gaat om de aanleg van tuinen, buitenplaatsen, parken en zelfs groene stadsdelen. Terwijl enerzijds de oprukkende bebouwing tuindersgebieden, landgoederen, volkstuinen en sportvelden opslokte, creëerden anderzijds burgers, (landschaps)architecten en plantsoenmeesters telkens weer nieuwe paradijsjes. Het tijdschrift is rijk geïllustreerd, onder meer met kleurendia's uit de jaren zestig door Johan van Alff, de toenmalige directeur van de plantsoenendienst.

Tegelijk met het themanummer verschijnt een toepasselijke aflevering van de Podcast Oud-Utrecht met Tolien Wilmer.