Oud Zuilen Buitenwegse Molen En Westbroekse Molen

Nieuws

De Hollandsche Molen viert eeuwfeest

Op 15 mei 1923 werd in Amsterdam ‘De Hollandsche Molen, vereniging tot behoud van molens in Nederland’ opgericht. De vereniging bestaat dus 100 jaar. Op 13 en 14 mei is de 50ste editie van de Nationale Molendag extra feestelijk, met volop culturele activiteiten in het hele land. 

De Hollandsche Molen
Op 15 mei 1923 werd in Amsterdam ‘De Hollandsche Molen, vereniging tot behoud van molens in Nederland’ opgericht. Aanvankelijk richtte de vereniging zich op het behoud van molens in hun economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog werd echter duidelijk dat de rol van de molen als productiemiddel was uitgespeeld. De economische argumenten die De Hollandsche Molen gebruikte, maken vanaf dat moment plaats voor algemene landschappelijke en historische overwegingen. Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland. Het is de 50ste keer dat de Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen. Naast de opening van de Nationale Molendag viert De Hollandsche Molen dit jaar ook haar 100-jarig bestaan.

Amerongen molen Maallust

Amerongen molen Maallust

Groenekan molen Geesina 

Groenekan molen Geesina

De Utrechtse Molens
Stichting De Utrechtse Molens bestaat sinds 1963. De stichting heeft 23 molens in eigendom in de Provincie Utrecht. Oud-Utrecht was vertegenwoordigd in het bestuur van stichting De Utrechtse Molens. Het beheer van deze molens en de belangenbehartiging besteedt de stichting sinds 2005 uit aan Het Utrechts Landschap. Het doel van de stichting is het behouden van molens in het Utrechtse landschap door middel van aankoop, restauratie en beheer. Hierbij wordt ook gericht op de gebouwen die bij de molen horen, zoals molenaarshuizen en gemalen.

IJsselstein molen De Windotter

IJsselstein molen De Windotter

Leerdam molen Ter Leede

Leerdam molen Ter Leede

Bij molens komen natuur, landschap en monumenten bij elkaar. Dankzij poldermolens kon het unieke veenweidelandschap in het westen en noorden van de provincie ontstaan. Korenmolens bepalen al eeuwenlang het silhouet van vele steden en dorpen in de provincie. In de provincie Utrecht hebben ooit zo’n 400 molens – voornamelijk poldermolens en korenmolens - gestaan. Nooit tegelijkertijd, want in veel gevallen hebben huidige molens een of meerdere voorgangers gehad. Momenteel zijn er in de hele provincie nog 39 molens over, waarvan Stichting De Utrechtse Molens er 22 beheert. Daarnaast staat er een molen van Stichting De Utrechtse Molens in de provincie Zuid-Holland.

Loenen aan de Vecht molen De Hoop

Loenen aan de Vecht molen De Hoop

Montfoort molen De Valk

Montfoort molen De Valk
 

Molens

Ze winnen land, malen koren
En vangen wind.
Molens zetten altijd wat in gang.
Molens zijn dichterbij dan je denkt

Nieuwegein Poldermolen Oudegein

Nieuwegein Poldermolen Oudegein

Oud Zuilen Westbroekse molen en Buitenwegse molen

Oud Zuilen Westbroekse molen en Buitenwegse molen 

ACTIVITEITEN

8–11 mei 2023 Molenkidsweek
Voor kinderen organiseren we de Molenkidsweek. Samen met de Molenmaatjes organiseren we een scala aan feestelijke activiteiten. Ouders met kinderen en scholen worden actief benaderd om het feest mee te vieren op de molen.

12 mei 2023 Presentatie boek 100 jaar molenbehoud
Bij een jubileum hoort een boek. Vlak voor Nationale Molendag presenteren we het eerste exemplaar van ons jubileumboek tijdens een feestelijke bijeenkomst.

13-14 mei 2023 Nationale Molendag XL
De 50ste editie van Nationale Molendag is een extra feestelijke, met volop culturele activiteiten in het hele land. In samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verwachten we wederom heel veel bezoekers op onze molens te ontvangen en rond te leiden.
In Nederland zijn ruim 1.200 molens te bewonderen. Als de molen voor bezoekers open is, dan hangt de blauwe wimpel uit. Een bezoek aan een molen is altijd de moeite waard!
Molenaars en molengidsen staan klaar om belangstellenden te laten genieten van het oer-Hollandse levende monument. Volgens vereniging De Hollandsche Molen moet iedereen de geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen een keer beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt bij elke molen een cadeautje klaar.

Voor Utrechtse molens van Het Utrechts Landschap die open zijn op Nationale Molendag, klik HIER

Rhenen De Binnenmolen

Rhenen De Binnenmolen

Tienhoven molen De Trouwe Wachter

Tienhoven molen De Trouwe Wachter

Passie en variatie
“Buitenlandse toeristen kijken hun ogen uit als ze onze molens zien, maar voor veel Nederlanders is het bijna vanzelfsprekend dat er nog zoveel van deze mooie historische werktuigen in het landschap staan. Het is immers een van onze belangrijkste nationale symbolen”, zegt directeur Nicole Bakker van de Hollandsche Molen. “Toch waren veel molens er niet meer geweest als molenliefhebbers zich 100 jaar geleden niet hadden verenigd om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen”.

Elke molen is uniek
Nederland telt molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. Dat molens graan kunnen malen en water verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd, pigment en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal.

Nicole Bakker: “Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als molenaar, maar ook als molengids, als medewerker in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en andere molenproducten worden verkocht. Tijdens Nationale Molendag delen al deze liefhebbers hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan te sluiten”.

Utrecht Molen de Ster

Utrecht Molen de Ster

Utrecht molen Rijn en Zon

Utrecht molen Rijn en Zon

Welke molens zijn open?
Op www.molens.nl. staan het volledige programma, de bijzonderheden en openingstijden van alle deelnemende molens. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

Wijk bij Duurstede molen Rijn en Lek

Wijk bij Duurstede molen Rijn en Lek

Wilnis De Veenmolen

Wilnis De Veenmolen

Woerden

Woerden De Windhond