Nijntje

Nieuws

Nieuwjaar 2021

Wij wensen u een gezond 2021 toe en graag tot ziens! In plaats van een nieuwjaarbijeenkomst hier een woord vanuit het bestuur: 2020 was een jaar om nooit te vergeten en ook 2021 wordt weer bijzonder.


Uterechs praoten
het Stegenboek
100 jaar Douwe Egberts
Staffhorst
De Ommuurde Stad
Oud-Utrecht podcast
Utrecht Boekenstad
Muurschilderingen
Weesreclame
Vechtstreek
Wijk bij Duurstede
Joseph Crouwel
Nacht van de Utrechtse Geschiedenis
Gelderse Vallei
Truus Schröder en Truus van Lier
Jaarboek 2020

2020-2021

2020 was een jaar om nooit te vergeten. Dat lijkt voor een historische vereniging interessant, maar het was met gevaar voor de gezondheid van ons en onze naasten. Oud-Utrecht startte goed, met veel belangstelling voor bijeenkomsten over Dromen in Beton, Uterechs praoten, het Stegenboek, 100 jaar Douwe Egberts, Staffhorst, en de Van der Mondelezing over ‘De Ommuurde Stad’. Maar het COVID-virus sloeg zijn slag. Oud-Utrecht volgde de aanwijzingen van RIVM en GGD Utrecht op, dit maakte dat we alle bijeenkomsten tot de zomer hebben geschrapt. Intussen kon Oud-Utrecht gelukkig wel door met het publiceren van het Tijdschrift Oud-Utrecht. En we schakelden over op nieuwe digitale uitingen: met de Oud-Utrecht podcast, nu al negen afleveringen met Utrechtse historici, een eerste Oud-Utrecht livestream bij de presentatie van het themanummer van het gerestylde Tijdschrift Oud-Utrecht over Utrecht Boekenstad. Op de website en socials verschenen bijzondere reportages met lees- en kijktips, routes langs muurschilderingen en verweesde reclames, en tips voor erfgoedroutes door Utrecht stad en regio, van de Vechtstreek tot Wijk bij Duurstede. De nieuwsbrief was een mooie constante om leden en belangstellenden te blijven informeren. Op 9 september zijn we begonnen met 30 aanwezigen op onze nieuwe locatie, de theaterzaal in Bieb Neude, met een Historisch Café over architect Joseph Crouwel. We hadden een digitale editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis met bijdragen van 24 erfgoedpartners. Aan het einde van het jaar hadden we nog net twee bijeenkomsten, met een lezing over water in de Gelderse Vallei en in december een Historisch Café over Truus Schröder en Truus van Lier. Twee podcasts, over de Maliebaan en Straatpoëzie, vergezelden het fraaie Jaarboek 2020. Bijzonder is de waardering voor alle activiteiten en publicaties: Oud-Utrecht groeide dit jaar met 10%, tot bijna 2.200 leden!

2021 wordt ook weer bijzonder, we maken een start met de organisatie van100 jaar Oud-Utrecht in 2023, werken mee aan de publicatie van een kinderboek over Utrecht 900 jaar, en er zijn nieuwe thema’s in zicht: Tijdschrift Oud-Utrecht wijdt een themanummer aan Utrecht Groene Stad, het Jaarboek gaat in op Utrecht Gezonde Stad. Er is veel meer te beleven: de Universiteit Utrecht viert het lustrum met aandacht voor het studentenleven, ook de Van der Mondelezing 2021 is daaraan gewijd, Museum Catharijneconvent opent een tentoonstelling over Maria Magdalena. Vele leden zijn actief in commissies en redacties, ook digitaal, en er is veel te doen, lees maar in deze nieuwsbrief.

Tot slot: Stad en regio Utrecht hebben vaker voor hete vuren gestaan. We hopen dat we komend jaar meer leden kunnen ontmoeten in een veilig en gezond Utrecht, gesteund door een vaccin en verstandig optreden van ons allemaal. Graag tot ziens!

Dick de Jong, voorzitter