Nieuws

Anthony Grolman, bevlogen tekenaar van stadsgezichten

Anthony Grolman was een unieke kunstenaar, die bij het vastleggen van zijn stad Utrecht trouw bleef aan de topografische traditie, maar daarnaast ook affiniteit had met jongere tijdgenoten als George Hendrik Breitner en Isaac Israels.

Anthony Grolman (1843-1926) werd geboren in Utrecht en zou er bijna zijn hele leven wonen. Hij volgde vanaf 1864 lessen in kunstnijverheid in Neurenberg en Berlijn. Als tekenaar van stadsgezichten hoorde Grolman tot kunstenaars volgens een topografische traditie die terugging tot de 17e eeuw. Grolmans stadsgezichten en landschappen bestaan uit kleurige impressionistische aquarellen. Hij maakte een topografische atlas aan de hand van acht routes waarin hij de stad en de omgeving vastlegde. Een van zijn belangrijke opdrachtgevers was Taets van Amerongen waarvoor hij 123 aquarellen maakte die nu in bezit van Het Utrechts Archief zijn. 

Grolman was lid en later ook directeur van genootschap Kunstliefde en had verschillende solotentoonstellingen in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Bij zijn overlijden in 1926 gold hij als ‘een der meest kernachtige landschapsschilders der Utrechtse schildersbent’. 

Foto’s: Het Utrechts Archief

Grolman 1

Grolman 4

Grolman 5

Grolman 3

 

Bronnen: Jetty Krijnen in Tijdschrift Oud-Utrecht, augustus 2007 (zie de bijlage onder aan deze pagina).
Tolien Wilmer in De getekende stad. Utrecht in tekeningen 1900-2000, Uitgeverij Matrijs, 2016.

Verder lezen:
Grolmans Utrecht, De stad rond 1900.
Auteurs: Paul Krijnen en Jetty Krijnen van der Sterre
ISBN 9789068684407  

 

 

Bijlage(n)