Mariaplaats

Nieuws

Muurschildering Mariakerk Saenredam op Mariaplaats

Er is weer een Saenredam in de maak.
Op de muur van restaurant El Quatarijne aan de Mariaplaats wordt momenteel gewerkt door De Strakke Hand aan een muurschildering. Als basis wordt een tekening gebruikt van het interieur van de Mariakerk naar het westen door Pieter Saenredam.
In de steeg naast deze schildering, de vroegere hoofdingang van de Mariakerk, komt een andere muurschildering.

Pieter Saenredam was in 1636 twintig weken in Utrecht om te tekenen. Er was een pestepidemie die in zijn woonplaats Haarlem zwaarder en langer huishield dan in Utrecht.
Interieur MariakerkIn 1638 schilderde hij bijvoorbeeld bijgaand interieur van de kerk dat nu in de Hamburger Kunsthalle hangt.
De Utrechtse Mariakerk die toen al behoorlijk in verval was, was de favoriete kerk van Saenredam. Hij schilderde de kerk drie keer, in 1659, 1662 en 1663, met hulp van de tekeningen uit 1636.

Muurschildering Mariaplaats
Hoe het begon: schilder Pieter Saenredam verbleef tijdens de pestepidemie van 1636 in Utrecht voor het vastleggen van de Mariakerk en meer:
https://www.oud-utrecht.nl/nieuws/527-saenredam-maakte-zijn-utrechtse-stadsgezichten-tijdens-een-pestepidemie

Eerder werd een Saenredam schilderij van de Catharinakerk geschilderd in de Saenredamstraat: https://www.oud-utrecht.nl/nieuws/532-een-saenredam-in-de-saenredamstraat

We schreven al eerder over muurschilderingen in Utrecht: Volg de Route langs muurschilderingen: https://www.oud-utrecht.nl/wat-doen-wij/publicaties/inspirerend-oud-utrecht/666-route-langs-muurschilderingen