Utrecht Maliesingel En Knuppelbrug 1900

Nieuws

Geschiedenis in tijden van corona

Even een filmpje kijken. Dat kan een welkome onderbreking zijn bij het lezen van een mooi boek. Er is heel veel te vinden op youtube. Wij geven hier een aantal tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. En ... deze pagina wordt af en toe aangevuld met nieuwe tips!

RTV Utrecht heeft een aantal producties gemaakt over de geschiedenis van de provincie en de stad Utrecht

RTV - Serie Verleden van Utrecht 
Een serie programma's over de geschiedenis van de provincie Utrecht.

UStad geschiedenis  
Maarten van Rossem vertelt over de geschiedenis van de stad.

Niet speciaal op Utrecht gericht maar wel een serie om vrolijk van te worden: De wereld van geschiedenis, voor jong en oud
Een historische comedy voor jong en oud waarin de Tachtigjarige Oorlog centraal staat. Willem van Oranje, Maurits, Filips de Tweede en Alva zijn al eeuwen dood, maar maken voor talkshowhost Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) een uitzondering. Zij zitten stuk voor stuk bij haar op de bank om alles over hun tijd te vertellen. 

Wist u dat de historische vereniging Oud-Utrecht een eigen kanaal heeft op YouTube. Daar staan bijv. filmpjes over de presentatie van het jaarboek en over de nacht van de Utrechtse geschiedenis.  

En natuurlijk heeft Het Utrechts Archief ook een reeks filmpjes op YouTube

Wie iets zoekt voor een compleet dagdeel, kan natuurlijk een Van der Mondelezing terugkijken. Dat zijn eigen producties van Oud-Utrecht!

Van der Monde-lezing 2017: Vroegere rivierlopen in Utrecht
Op 7 februari hield fysisch geograaf Marieke van Dinter traditiegetrouw in Pieterskerk de jaarlijkse Nicolaas van der Monde-lezing, getiteld Vroegere rivierlopen in Utrecht. Dit onderwerp houdt archeologen, historici en geologen al ruim een eeuw bezig. Lees en kijk verder.

Van der Monde-lezing 2018: Utrecht in de prehistorie 
Op 13 februari 2018 hield archeoloog Linda Dielemans, die de laatste jaren meewerkte aan het blootleggen van dit nog onbekende stuk Utrechtse geschiedenis, haar lezing onder de titel 'Utrecht in de prehistorie'. Een verslag en de complete videoregistratie staan op onze website. 

Van der Monde-lezing 2019: Utrecht bouwt, 1945-1975
In een bomvolle Pieterskerk werd op 12 februari 2019 door Arjan den Boer en Bettina van Santen de 34e Van der Monde-lezing gehouden. Hun afwisselend en levendig verhaal over de architectuur en stedenbouw in Utrecht in de periode 1945-1975 vond een gretig en enthousiast gehoor van bijna 300 aanwezigen.  Voor velen een feest der herkenning en ook verwondering over de visie en het beleid van de gemeente op grond waarvan uitbreidingswijken als Kanaleneiland, Overvecht en Tuindorp-Oost tot stand kwamen en in de oude stad nieuwe bedrijfspanden en kantoren werden gebouwd en verbouwd. In hun lezing kwamen zowel de grote lijnen als de inbreng van de verschillende architecten goed tot zijn recht. Het vele beeldmateriaal, waaronder ook een paar korte films, bracht de wereld van toen zeer dichtbij. De onderstaande videoregistratie van de lezing is een opname van ca 1,5 uur van zowel de lezing als de getoonde beelden. Kijk hier voor de videoregistratie.

Van der Monde-lezing 2020: De ommuurde stad
Het Centraal Museum organiseert van 20 juni tot en met 20 september de tentoonstelling ‘De ommuurde stad’. In de Van der Monde-lezing 2020 schetste René de Kam alvast de geschiedenis van de Utrechtse stadsverdediging, die bestond van 1122 tot omstreeks 1830. Onder dit verslag vind u de link naar de video. U kunt de hele lezing terugkijken.  

 

Afbeelding (HUA): Utrecht - Maliesingel en Knuppelbrug, foto genomen ter hoogte van de Herenbrug over de Stadsbuitengracht (1900)