Nieuws

Prenten en brochures voor een vriendenprijs

Op zaterdag 11 mei veilt Museum Flehite een bijzondere collectie Utrechtse stadsgezichten en ander materiaal. Speciaal voor de Vereniging Oud-Utrecht.

Rond 1850 was jhr J.F.L. Coenen van 's-Gravesloot (1817-1885) de belastingontvanger van Amersfoort. Hij had een bijzondere hobby: tekeningen en prenten van de provincie Utrecht. Destijds kon je voor weinig geld hele collecties tegelijk aankopen, ook tekeningen. Daarbij verzamelde Coenen ook op kwaliteit; zijn prenten zijn over het algemeen erg mooi en schoon. De prenten werden gesorteerd op gemeente en op foliobladen geplakt. Hij liet een kast maken met planken voor de zestien portefeuilles en een gesneden provinciewapen op de fries. Na zijn dood verzamelde zijn zoon verder en toen die in 1921 overleed bleek de Oudheidkundige Vereniging Flehite de erfgenaam.

Museum Flehite heeft de provinciekaarten en de prenten en tekeningen van Eemland zelf in beheer. De rest van de collectie is in 1977 in bruikleen gegeven aan Het Utrechts Archief. Die heeft alles vergeleken met de eigen collectie; de doubletten zijn daarna naar de streekarchieven gegaan. En zo resteren de prenten van de stad Utrecht en een aantal provinciekaarten.

Vriendenprijs
Museum Flehite heeft eerder dubbele prenten van Amersfoort geveild onder de leden van de Oudheidkundige Vereniging Flehite. Dat was een groot succes; ze kwamen zo bij de primaire doelgroep. Daarom worden de Utrechtse prenten, ansichten en brochures ook als eerste aangeboden aan de leden van Oud-Utrecht. De inzet is aan de lage kant, zodat er een redelijke kans is dat een prent zonder tegenbieders weggaat voor een vriendenprijs.

Toppers
Het gaat om een gevarieerd aanbod: een provinciekaart, een ingekleurd stadsgezicht en andere prenten, een gekostumeerde historische optocht van studenten. Verder zijn er stadsplattegronden, portretten, historieprenten, prentbriefkaarten en afbeeldingen van geannexeerde gemeenten.

Catalogus en foto’s
Alle 811 kavels zijn opgenomen in de catalogus die in de bijlage zit. U kunt deze zelf downloaden. Alles is ook gefotografeerd en hier te zien; als er meer bladen zijn zijn er ook meer foto’s.

Inschrijven
In de Agenda kunt u het inschrijfformulier invullen; U krijgt dan een bevestiging.
Als u 11 mei verhinderd bent moet u zichzelf wel aanmelden en kunt u schriftelijk een maximumbod sturen naar g.raven@museumflehite.nl. We werken per opbod, dus misschien heeft u het voor de inzetprijs.

Kijkdag en veiling
Op vrijdag 10 mei is er om 17-18.30 uur een kijkdag in het Bartholomeusgasthuis; de veiling zelf volgt daar op zaterdag 11 mei van 10 tot 16 uur. Als u binnenkomt krijg u een papier met uw biednummer erop.

Afwikkeling
Na de veiling krijgt u per email een factuur. Na betaling krijgt u bericht dat u uw aankopen kunt ophalen op zaterdag 2 juni in Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 3512 NS Utrecht. (Leden OVF afhalen Museum Flehite.) Niet goed, geld terug. Tenslotte zijn de niet verkochte prenten beschikbaar voor de inzetprijs.

Bijlage(n)