Douweegbertswb

Nieuws

Lezing: 100 jaar Douwe Egberts in Utrecht

Egbert Douwes begon in 1753 een "winkel in koloniale waren" in Joure.Hij en zijn vrouw Akke Thijssen verkochten artikelen die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren', waaronder koffie, thee en tabak, alsmede kruidenierswaren als chocolade en zuidvruchten. Zijn zoon, Douwe Egbertskwam in 1780 in de winkel werken. Hij zorgde voor de groei van het bedrijf buiten Joure toen hij ging rondreizen in de omgeving om producten te verkopen. 

Merwedekanaal

In 1919 kwam er, vanwege de centrale ligging in Nederland, een tweede vestiging in Utrecht. Na 10 jaarverhuisde deze vestiging al naar zijn huidige locatie langs het Merwedekanaal. Na WOII kwam er internationale uitbreiding. Dit werd vanaf 1968 gevolgd door verschillende overnames en in 1978 werd Douwe Egberts zelf overgenomen door Sara Lee. In 2011 werd Douwe Egberts weer afgesplitst van Sara Lee. Het ging verder als een zelfstandig bedrijf onder de naam D.E Master Blenders 1753 NV. Na een beursgang wordt het bedrijf in 2013 overgenomen door een consortium van investeerders, maar het blijft opereren onder dezelfde bedrijfsnaam. Na een fusie tussen D.E MASTER BLENDERS 1753 en het koffiebedrijf van Mondelēz International ontstaat het grootste pure playkoffiebedrijf ter wereld: JACOBS DOUWE EGBERTS.

Senseo & Burendag

Douwe Egberts was in 1924 een van de eerste bedrijven met spaaracties, waarmee tot op de dag van vandaag succes wordt geboekt. Ook introduceerde Douwe Egberts de Senseo (2001) en de Nationale Burendag (2006). 

Roy Nanhekhan is al 39 jaar Heritage Specialist bij Jacobs Douwe Egberts. Hij neemt ons 22 januari 2020 mee in de boeiende geschiedenis van dit bekende koffiemerk. 

Deze lezing vindt op woensdag 22 januari 2020 plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Inloop vanaf 19:00 uur. De lezing begint om 19:30. De kosten zijn 5,00 euro die ter plekke betaald kunnen worden (contant). Aanmelden bij activiteiten@oud-utrecht.nl