Staffhorstarchief

Nieuws

HC: Staffhorst, het Utrechtse drankenbedrijf sinds 1831

Rond 1831 streek de familie Staffhorst neer op het Vredenburg in Utrecht. De eerste Utrechtse Staffhorst werkte in het Rijksmilitair hospitaal op de Springweg en belegde zijn geld in cafés. Al zijn kinderen liet hij na zijn dood een café na. 

In 1861 begon zijn zoon in één van de cafés een slijterij/wijnhandel. Dit is de start van inmiddels vijf generaties Utrechts gedistilleerd. De zaak wordt door de volgende generaties verder uitgebouwd en groeit uit tot een drankenbedrijf met een twintigtal slijterijen, wijnhandel en distilleerderij. De distilleerderij maakt, tot de verkoop in 1974, een groot assortiment aan Utrechts gedistilleerd waaronder verschillende jenevers, vieux, advocaat, brandewijn en vruchten op brandewijn. Ook Muziek Staffhorst komt voort deze Utrechtse middenstandsfamilie. 

Bastiaan Staffhorst heeft in 2013 het oude ambacht van zijn voorvaderen nieuw leven in geblazen. Sindsdien heeft Utrecht weer zijn eigen Jenever en Gin. In het proeflokaal in de Sluiswachterswoning van de Muntsluis (naast Buurten in de Fabriek) kan je bij Staffhorst tegenwoordig leren hoe je zelf jenever en gin moet stoken.   

Tijdens het historisch café van 14 februari vertelt Bastiaan over meer dan 150 jaar Utrechtse familiegeschiedenis. 

Het Historisch Café vindt plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis, Lange Smeestraat 40 Utrecht. De inloop is vanaf 16:45 uur. De presentatie begint om 17:15. De toegang is gratis.