Dos64

Nieuws

Tijdschrift december 2018

In het nieuwe Tijdschrift Oud-Utrecht staat een uitgebreide beschrijving van een film over de promotiewedstrijd van de Utrechtse voetbalclub DOS in 1944, in oorlogstijd, in de oude Galgenwaard. ‘D.O.S. jubelt!’ publiceert de Utrechtse Courant in een gedicht op 15 mei 1944. Een voorbode van het landskampioenschap in 1958? In 1970 fuseerde DOS met Elinkwijk en Velox tot FC Utrecht.

Het artikel in Tijdschrift Oud-Utrecht is geschreven door vakspecialist film Daniël Blom van Het Utrechts Archief, met hulp van Ad van Liempt, Remco Neu, Ton de Ruiter en Lloyd Davies. Met dank aan Joke en Ad Vermeulen die de film aan het archief hebben geschonken.

De film is tot 27 januari te zien in de tentoonstelling ‘Utrecht op Film’ in Het Utrechts Archief.

Verder in het decembernummer:
- Met drinkebroers en publieke vrouwen: Op de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa' die vanaf 16 december te zien is in het Centraal Museum neemt werk van de Utrechtse schilders Gerard van Honthorst en Dirck van Baburen een belangrijke plaats in. In het Tijdschrift een artikel over hoe ze op geheel eigen wijze voortborduren op een traditie van 'exempla contraria', voorbeelden van de 'verkeerde wereld' vol bloot en schunnigheden.

- Hoe Utrecht in de 20e eeuw kerst vierde; drie spectaculaire aanwinsten van Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief en Centraal Museum; en een rijke oogst aan nieuwe boeken over Utrechtse geschiedenis: Hoe God verdween uit Veritas, en meer.

Leden van Historische Vereniging Oud-Utrecht ontvangen het Tijdschrift thuis.

Foto’s: stills uit de film bij Het Utrechts Archief