Straatpoezie

Nieuws

Rondje Straatpoëzie

Omdat het zo leuk is, hier een rondje straatpoëzie met Kila van der Starre van Universiteit Utrecht. Zij is promovendus en schreef een van de interessante artikelen in het Jaarboek Oud-Utrecht 2020 dat eind november verschijnt. In december valt het bij alle leden van de Vereniging Oud-Utrecht op de mat. Dit jaar bevat het elf bijdragen over zeer uiteenlopende onderwerpen.

Poëzie in de openbare ruimte is een fenomeen dat al eeuwenlang bestaat. Het is een van de meest voorkomende manieren waarop Nederlanders in aanraking komen met poëzie. Bij een straatgedicht zit de betekenis niet alleen in de tekst, maar ook in de context: het materiaal waarop de poëzie is aangebracht, het ontwerp van de letters en de omgeving van het straatgedicht spelen een rol. Nagenoeg alle Nederlandse volwassenen komen in aanraking met poëzie en dat gebeurt voornamelijk buiten het boek. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland uit 2017.

Het tegenkomen van een gedicht in de openbare ruimte staat op plaats drie in de lijst met vaakst voorkomende poëzie-ervaringen onder volwassenen in Nederland. De inwoners van de provincie Utrecht komen, samen met de Friezen, het vaakst straatpoëzie tegen in het alledaagse leven. Dat is ook niet zo verwonderlijk. De interactieve kaart op Straatpoezie.nl laat namelijk zien dat de provincie Utrecht met 251 gedichten, waarvan 166 in de stad Utrecht, de regio met het hoogste aantal straatgedichten in Nederland en Vlaanderen is. Meer lezen kan in het Jaarboek Oud-Utrecht 2020.

Foto’s: Boekblad, Eric Roeske en Oud-Utrecht

IMG 1276

DeLettersvanUtrecht

IMG 2300

Virginie Driessen

IMG 2451

J.C. Bloem

IMG 2576

Leo Vroman

IMG 2577

Macropedius

IMG 4487

Dirkje Kuik

IMG 7362

Wim Stooker

IMG 7371

Kees Stip

IMG 7372

Jan Engelman

IMG 7377

Alan M. Edison

IMG 7378

To Jenner

IMG 7459

C.C.S. Crone