Optreden64

Nieuws

RASA was terug bij de presentatie van Jaarboek 2018

Op zondag 25 november presenteerde de Historische Vereniging Oud-Utrecht een nieuw Jaarboek. Dat vond plaats in het gebouw van BAK, aan de Pauwstraat, waar eerder RASA was gevestigd. De geschiedenis van RASA kreeg ruime aandacht in het Jaarboek en tijdens deze presentatie, die door 80 mensen werd bezocht.

Wilbert Smulders, de voorzitter van de redactiecommissie, gaf in zijn introductie een overzicht van de bijdragen in het Jaarboek. Hij onderstreepte ook het wetenschappelijke karakter: alle bijdragen zijn voorzien van een uitgebreid notenapparaat, dat laat zien waar de auteurs hun artikel op baseren. 

In haar lezing over de geschiedenis van RASA ging Jeanneke den Boer in op de unieke positie die dit muziekpodium van 1970 tot 2017 had, in Utrecht maar ook in Nederland en zelfs internationaal. Haar bijdrage in het Jaarboek verwijst naar een grote reeks spraakmakende evenementen, tijdens haar lezing hoorden we een selectie uit beroemde concerten. Jeanneke schetste daarmee ook de culturele ontwikkeling van de laatste 50 jaar.publiek jaarboek

Als intermezzo brachten twee muzikanten live Soefi-muziek.

In een gesprek met Wilbert Smulders gaven Jan Weerdenburg, bezoeker van het eerste uur, en Francis de Souza, programmeur vanaf 2013, hun persoonlijke kijk op RASA: het is diep treurig dat er nu in Nederland geen ontwikkelcentrum voor avontuurlijke wereldmuziek meer is en dat je die muziek nu veel minder hoort in Utrecht.

De geschiedenis van RASA is nu voor het eerst systematisch beschreven in het Jaarboek. Jan Weerdenburg en Francis de Souza kregen de eerste exemplaren. Het Jaarboek gaat nu naar de vrijwilligers, die het weer bij de leden van de Historische Vereniging Oud-Utrecht zullen bezorgen.

Muzikanten: Sinan Arat en Shwan Sulaiman