Dr Cécile De Morée

Nieuws

Moesten middeleeuwse vrouwen gehoorzamen?

Middeleeuwse vrouwen hadden thuis niets in te brengen... of toch wel? Onderzoeker dr. Cécile de Morrée laat horen hoe vrouwen al zingend hun mening konden geven.

Liederen boden een veilige, speelse manier voor mannen en vrouwen om elkaar af te tasten en om genderrollen te verkennen. Daarbij was het niet zo dat vrouwen altijd maar hun man moesten gehoorzamen; door te zingen konden vrouwen ook kritiek uiten of hun mannen belachelijk maken - zonder dat er consequenties aan verbonden waren. De liederen functioneren zo als een soort spel.

Cécile de Morrée gaf hierover een workshop tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Nu heeft ze een filmpje op youtube.

Cécile de Morrée (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar Middelnederlandse literatuur, liedcultuur en performance vanuit verschillende interdisciplinaire invalshoeken. Ze zingt daarbij zelf de liederen die ze bestudeert. Het onderzoek voor dit filmpje is tot stand gekomen binnen het NWO-project "Uncovering Joyful Culture" (2017-2020). 

Bron: Universiteit Utrecht