This Creaking Floor

Nieuws

This Creaking Floor and All the Ceilings Below

Eens was het gebouw aan de Lange Nieuwstraat 7 een klooster, een school voor kinderen met leerproblemen en nu wordt het gebruikt door FOTODOK, Casco Art Institute: Working for the Commons, twee kunstenaars studios en In de Ruimte. In de afgelopen zes eeuwen heeft het gebouw verschillende transformaties ondergaan, afhankelijk van gebruik en eigenaarschap, en is het aangepast aan de tijd en behoeftes van de eigenaren. Archiefmateriaal, folklore, architectonisch bewijs en artistieke verbeeldingskracht weven een tapijt van verhalen in elkaar over deze locatie. 

De in Utrecht gevestigde kunstenaar Bart Lunenburg werkt al ruim een jaar aan een onderzoek met materiaal uit het Utrechts Archief om meer te weten te komen over deze gelaagde geschiedenis. Het onderzoek leidde tot de productie van nieuw werk, This Creaking Floor and All the Ceilings Below, waar fotografie, installatie en bewegend beeld samen komen in een nauwkeurig ontwikkelde dramaturgie van de ruimte. Lunenburg’s werk verhoudt zich tot de materiële kenmerken van het gebouw – de meubels, vloeren, deuren, ramen en plafonds. Een bezoeker wordt in de ruimte rondgeleid – van de overgebleven middeleeuwse fundering van het gebouw tot aan de de bovenste verdieping die in de laatste verbouwing in de jaren zeventig verwijderd is.  Het hele gebouw wordt geactiveerd tijdens deze tentoonstelling. Onderzoekers Lieke Hettinga en Deborah Sielert, architect Andreas Müller, kunstenaar Christian Nyampeta en schrijver Siobhan Wall, en vele anderen, delen verhalen gerelateerd aan het gebouw. Kunstwerken en materiaal geïnspireerd door de Lange Nieuwstraat 7 en omgeving worden samengebracht om te kunnen overwegen wat een plek ons biedt, hoe we deze onderhouden, behouden en voeden en hoe we een “wij” cultiveren in een locatie. 

This Creaking Floor and All the Ceilings Below werd ontwikkeld als vervolg op het onderwerp collectief geheugen dat op dit moment uitgelicht wordt door FOTODOK en als het eerste hoofdstuk van Common Grounds: Story / Heritage, geproduceerd in samenwerking met Casco Art Institute: Working for the Commons en FOTODOK. Het complete werk in This Creaking Floor and All the Ceilings Below is te zien tot en met 5 april, vanaf dat moment worden kleine veranderingen doorgevoerd om de daaropvolgende hoofdstukken te vullen met meer kunstenaars en bijdragers die gezamenlijk de ruimte transformeren. 

Opening: Vrijdag 6 maart, 18.00-21.00
Te zien tot 14 juni.
Meer info: www.fotodok.org / https://casco.art/ 
Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12:00 - 17:00
Adres: Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht
Entreeprijzen: Regulier 4 euro / Studenten 3 euro /Kinderen t/m 11 jaar gratis

*Image (c): Bart Lunenburg (2020) 

This Creaking Floor 2