Catharijneconvent 10

Nieuws

Vijf architecten presenteerden hun visie op het nieuwe Museum Catharijneconvent 

Op 10 maart presenteerden vijf architectenbureaus in TivoliVredenburg hun visie op de verbouwing van Museum Catharijneconvent. Deze bijeenkomst was een samenwerking van Museum Catharijneconvent met Oud-Utrecht en Aorta. Meer dan tweehonderd aanwezigen konden digitaal hun reactie geven op de verschillende visies. De reacties neemt het museum mee in de doorontwikkeling van de uiteindelijk winnende visie.

De vijf architectenbureaus zijn: KAAN Architecten (in samenwerking met Origin Architecture & Engineering), Caruso St John Architects, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (in samenwerking met Van Hoogevest Architecten) en Cruz y Ortiz Arquitectos. De visies zijn hier te bekijken.

De keuze 
In de loop van maart zal een beoordelingscommissie onder leiding van rijksbouwmeester Francesco Veenstra de winnende visie kiezen. Naast Marieke van Schijndel (directeur Museum Catharijneconvent) en Frank van der Velden (hoofd conservatoren Museum Catharijneconvent), maken ook Suzan te Brake (directeur Utrechts Monumentenfonds), Saskia Bak (directeur Museum Arnhem) en Peter Steijn (voormalig lid directieraad Gemeente Utrecht) deel uit van de commissie. 

Vervolg 
Voor de zomer verwacht het museum bekend te maken wie de opdracht heeft gekregen. Dan wordt gestart met de uitwerking van de verdere plannen. De informatieavond past in een reeks van vele momenten waarbij de omgeving vanaf het begin geïnformeerd wordt over en betrokken wordt bij de verbouwing van het museum. 

Waarom verbouwen 
De in september aangekondigde verbouwing van het museum is noodzakelijk door de stijging van het aantal bezoekers in de afgelopen 10 jaar. Het huidige museumgebouw heeft een capaciteit van 100.000 bezoekers per jaar (zonder corona-maatregelen) en voldoet niet aan de behoeftes van de 160.000 tentoonstellingsbezoekers, schoolkinderen, families en toeristen die het museum per jaar weten te vinden. Het museum maakt zich daarom op voor het grootste project uit zijn geschiedenis. Na een periode van onderzoek, visievorming en gesprekken met de omgeving, is het museum nu in de laatste fase van de zoektocht naar de architect. Wanneer de verbouwing af is hangt af van de verdere uitwerking van de plannen. Het museum streeft ernaar om niet of zo kort mogelijk te sluiten. 

Wordt vervolgd!

Catharijneconvent 2

Catharijneconvent 3