Kranslegging Burgemeester De Ranitz 1949

Nieuws

4 mei dodenherdenking op Domplein

Het Utrechts Nieuwsblad van 4 mei 1949 berichtte over de onthulling van het verzetsmonument op het Domplein. Na een herdenkingsdienst in de Domkerk gingen op de orgeltonen van het Wilhelmus de deuren open. Mensen verspreidden zich over verschillende vakken op het plein. De erewacht nam zijn plaats in, het was stil, en vijf voor vier klonk gezang van het koor ‘Euterpe’. Om vier uur klonken de klokken van de Domtoren, waarna motorengeronk de aankomst van Z.K.H. prins Bernhard aankondigden. De heer Boellaard sprak namens het Comité tot oprichting van een monument voor de Gevallenen in het Verzet en nodigde prins Bernhard uit om het monument te onthullen. Na de onthulling en overdracht van het monument aan het gemeentebestuur sprak burgemeester De Ranitz. Hij kondigde aan dat er vanaf die avond elk jaar op 4 mei een herdenking zou zijn op het Domplein. 

UN 4 mei 1949

Kranslegging prins Bernhard kort na de onthulling

Kranslegging prins Bernhard kort na de onthulling

Toespraak burgemeester De Ranitz

Toespraak Burgemeester De Ranitz, 1949

Het verzetsmonument

‘Zo hoog als dit beeld is, zo hoog moeten we opzien tegen het offer dat onze helden brachten’

Corinne Franzen 1949
Het beeld stelt een vrouwenfiguur voor die schrijdend de brandende fakkel van het verzet met zich voert. Dit verzetsmonument is gemaakt door beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld. Het geeft daarmee ook aandacht aan de Utrechtse vrouw in het verzet. Door dit beeld is dichter Jan Engelman geïnspireerd tot de regels die in de sokkel van het monument zijn opgenomen:

‘Gedenk uw dooden, die de goede strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.

Draag voort hun vlam, zij zijn gebleven
maar in dien gloed wordt nieuw ons leven’.

2021
Sinds 1949 is er elk jaar op 4 mei een herdenking geweest op het Domplein. In 2021 is er net als in 2020 door Corona geen grote herdenking mogelijk. Burgemeester Sharon Dijksma legt met Klaas Taselaar een krans bij het verzetsmonument. De 500 jaar oude kleine Domklokken zullen luiden en trompettist Sjoerd Mevissen zal de Taptoe blazen.

Het Utrechts 4 mei comité heeft een alternatief voor de samenkomst op het Domplein bedacht met wandelroutes langs Utrechtse oorlogsmonumenten: https://www.4meiutrecht.nl/wandelen/ 

Wij hebben op deze site veel aandacht besteed aan verzetsheld Truus van Lier. De studentenvereniging UVSV heeft een plaquette onthuld en een audiotour gemaakt. Lees meer.

Nog een tip. Het spoorwegmuseum opende in 2013 de presentatie Beladen treinen over de Holocaust en de rol van de spoorwegen daarin. Nu is het NS archief Tweede Wereldoorlog ontsloten. Kijk op youtube. 

Foto: kranslegging door burgemeester jhr. mr. C.J.A. de Ranitz bij het Verzetsmonument op het Domplein te Utrecht, tijdens Dodenherdenking, FF van der Werf, HUA