Hermansaftleven

Nieuws

Wandelen over de Utrechtse stadswal met Herman Saftleven

Oud-Utrecht lid Laurens Schoemaker werkt bij het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij maakte voor de tentoonstelling De Ommuurde Stad een stadswandeling met Herman Saftleven. Nu komt er op 25 november een boekuitgave en een week later een tentoonstelling bij het RKD.

De in Rotterdam geboren Herman Saftleven stamde uit een schildersfamilie. Omstreeks 1632 streek hij neer in Utrecht, waar hij naast schilderijen ook veel tekeningen produceerde. Herman Saftleven (1609-1685) woonde samen met zijn vrouw Anna van Vliet in de binnenstad van Utrecht in het tegenwoordige huis Achter Sint Pieter 7, dat het echtpaar al in 1639 had gekocht. Gewapend met tekenpapier en zwart krijt zwierf Saftleven regelmatig over de Utrechtse stadswallen en langs de Stadsbuitengracht om zijn stad in beeld te brengen. In een periode van zo’n dertig jaar tekende hij meer dan 150 gezichten op, langs en vanaf de stadswal.

utrechtse tekeningen van herman saftleven gallery klein

1. Herman Saftleven, Het Paardenveld, circa 1663, collectie De Grez, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel
2. Maite Meijlink, Het Paardenveld, 2022

Laurens Schoemaker, conservator historische topografie bij het RKD, doet al jarenlang onderzoek naar het werk van Herman Saftleven. Aan de hand van twintig van diens tekeningen zette hij een stadswandeling rond de Utrechtse binnenstad uit. Tijdens deze vijf kilometer lange wandeling langs de Stadsbuitengracht waan je je soms even in het Utrecht van de zeventiende eeuw. Schoemaker schreef de inleiding en een uitgebreide routebeschrijving, waardoor je meer leert over de geschiedenis van de stad en beter gaat kijken.

Wandelen over de Utrechtse stadswal

Het boekje Wandelen over de Utrechtse stadswal. Tekeningen van toen en foto’s van nu is onderdeel van een groter project over kunstenaar Herman Saftleven (1609-1685).

Meer informatie

Herman Saftleven

Prent van Coenraet Waumans naar zelfportret van Herman Saftleven uit circa 1650, Rijksmuseum Twente