Pechakuchanight

Nieuws

Pecha Kucha Night Utrecht over geschiedenis en erfgoed

PechaKucha Night Utrecht zette op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis van 12 oktober twaalf jonge Utrechtse makers, deskundigen, kunstenaars en avonturiers op het podium.

Twaalf sprekers die verknocht zijn aan geschiedenis, en erfgoed gebruiken om nieuwe, inspirerende verhalen te vertellen. Hun presentatie deden ze volgens het Japanse PechaKucha-format: een kort en bondig verhaal aan de hand van 20 afbeeldingen.

Hieronder een beschrijving van de twaalf sprekers. De foto’s zijn gemaakt door Kevin Kwee (www.kevinkwee.com)

Dichter Ruben van Gogh schrijft en produceert de nieuwe Werkspoor Opera, over de geschiedenis van Argentijnse arbeiders in het Werkspoorkwartier. Ook geeft hij stadswandelingen over de geschiedenis van het Zijdebalenkwartier.

Nieuws over klimaatproblemen vliegt je dagelijks om de oren. Het lijkt allemaal erg van ‘nu’, maar hoe dachten ze vroeger over vegetariërs? En wat is er gebeurd met de zure regen? Natasja Osterloo duikt in de krantenarchieven, om te ontdekken: hoe groen was het toen?

Francis Boer deelt haar ervaringen als rondleidster in verschillende Utrechtse musea: over vreemde bezoekers, de mooiste Utrechtse kunstschatten en de meerwaarde van een goed verhaal bij een tentoongesteld object.

Ruim 25 jaar geleden werden de eerste gabberfeesten georganiseerd. 'Thunderdome', in de Utrechtse Jaarbeurs, werd één van de grootste en populairste events binnen de scene. Vera Holland en Ted Alkemade maakten een documentaire over de geschiedenis van dit legendarische hardcorefeest.

Hoe praat je met je 92 jaar oude oma over haar seksleven? Rozemarijn Brus maakt de Podcast 'Uit de oude doos: liefdestips van mijn oma', en interviewde haar oma uitvoerig.

Genant? Spannend? Iedereen heeft een geschiedenis. Een grote of een kleine. Biograaf Tim de Hullu schrijft levensverhalen van (onbekende) Utrechters. Tim neemt je mee in zijn speurtocht naar de verrassende Utrechtse verhalen.

Stadsarcheologe van de gemeente Nieuwegein Edmee Sleijpen vond in 2017 een steentijdgraf van een moeder en haar baby. Inwoners kregen de kans om een naam te verzinnen voor de vrouw en haar kind.

Angela Mombers maakt adembenemend gedetailleerde reconstructies van historische kleding. Het zijn replica’s van detailrijke kleding op zestiende en zeventiende-eeuwse schilderijen.

Richard Kofi is kunstenaar en curator. Zijn werk gaat over thema's als koloniale verleden, vergeten geschiedenis en de vraag of het zwarte verleden wel tot de Nederlandse geschiedenis wordt gerekend.

Rick Companje is uitvinder. Hij bedacht de Globe 4D, een wereldbol waarmee je terug in de tijd kan reizen. Deze uitvinding leverde hem bekendheid op in de hele wereld. Sinds kort werkt Rick voor het Utrechts Archief, waar hij de vrijheid heeft om te experimenteren met historische data.

In het archief van Beeld en Geluid liggen ruim 300.000 LP’s en singletjes opgeslagen. Met het RE:VIVE Project geeft Gregory Markus muzikanten en (film)makers de kans om nieuwe dingen te doen met ál die geweldige muziek.

Jefta Varwijk maakte een film over Oudegracht 245, het gebouw waarin poptempel Tivoli was gevestigd. Hij dook in de geschiedenis, vanaf de bouw als klooster in 1240, en maakte daarover een monumentale documentaire.

PechaKucha1

PechaKucha2

PechaKucha3 

PechaKucha4

PechaKucha5

PechaKucha6

PechaKucha7

PechaKucha8

PechaKucha9

PechaKuchaa

PechaKuchab

PechaKuchac

PechaKuchad

PechaKuchae

PechaKuchaf

PechaKuchag

PechaKuchah

PechaKuchai

PechaKuchaj

PechaKuchak

PechaKuchal