St. Eloyen Gasthuis zoekt nieuwe bode

Het Sint Eloyen Gasthuis, het oudste gilde van Nederland, is op zoek naar een bode. Het gasthuis aan de Boterstraat wordt sinds 1440 gebruikt door het Smedengilde. De bode staat ten dienste van de (besloten) broederschap van het gasthuis die iedere maandagavond bijeenkomt. Het gaat om een bijzondere parttime betrekking (gemiddeld 25 uur per week) in een unieke cultuurhistorische omgeving. Voor de bode is eventueel een appartement in het huis en/of een werkkamer beschikbaar. Een profielschets van deze functie is te vinden op de site van het eeuwenoude Utrechtse gildehuis: www.sinteloyengasthuis.nl

Commissie Cultureel Erfgoed zoekt nieuwe voorzitter

De Commissie Cultureel Erfgoed is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Bijgaand treft u een profielschets aan.

Themanummer Water gepresenteerd

Onder tropische weersomstandigheden werd vrijdag 5 juni j.l. het themanummer ‘Water’ van het Tijdschrift Oud-Utrecht ten doop gehouden. Dat gebeurde in Café Kanaalzicht aan de Keulsekade in Utrecht. Nadat eindredacteur Maurice van Lieshout alle aanwezigen - auteurs, leden, pers, redactie en anderen - welkom had geheten, reikte redactielid Kaj van Vliet het eerste nummer uit aan Patrick Poelmann, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Nieuwsbrief in de mailbox

De vereniging stuurt iedere twee maanden het tijdschrift over de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht aan alle leden. In de maanden dat het tijdschrift niet op de deurmat valt sturen we een elektronische nieuwsbrief naar uw e-mailadres.

Moeders in volksbuurtmuseum

Dina van Asch met zoon Theo aan het strand bij Huizen, circa 1950

Van 18 februari tot en met 29 april 2015 is in het Volksbuurtmuseum de tentoonstelling ‘Moeders’ te zien. Een beeldverhaal op zeven panelen met foto’s van moeders uit Wijk C uit de eigen fotocollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. De foto’s, zelfgemaakt of studioportret, zijn uit de periode van 1900 tot 1950.

Porte d'Utrecht: Ooster- en Westerkade 100 jaar geleden

Grote aantallen fietsers en voetgangers passeren dagelijks de Ooster-Westerkadezone. Met de openstelling van het Vaartsche Rijnstation wordt een verveelvoudiging verwacht.

Expositie Schitterend Romeins verlengd

Wegens groot succes verlengt het Stadsmuseum Woerden de tentoonstelling 'Schitterend Romeins'. De schatkamer met Woerdense vondsten is te zien tot en met zondag 10 mei 2015. De hoofdrol in de schatkamer is weggelegd voor de gerestaureerde Romeinse paradehelm uit de tweede tot derde eeuw na Christus. De helm werd in juli 1999 tijdens het uitbaggeren van de Singel gevonden en na grondige restauratie is deze bijzondere Romeinse vondst nu eindelijk door het publiek te bewonderen. 

Nieuw arrangement: gotiek en neogotiek in Utrecht

Met een nieuwe dagexcursie naar zowel de gotische Domkerk als de neogotische Willibrordkerk bieden de twee kerken een interessante mogelijkheid om inzicht te krijgen in kenmerken van de gotiek en neogotiek.

In 2015 wordt in januari en in maart telkens tweemaal een excursie aangeboden.

Talk Salon over historische personages

De historisch feuilleton Imperfectie is gebaseerd op de geschiedenis van markante personages die de laatste 400 jaar in Utrecht hebben gewoond. De Talk Salon brengt in negen voorstellingen deze personages tot leven in een multimediaal toneelfeuilleton.

Museum Catharijneconvent staat kerken en kloosters bij in de zorg voor hun religieus erfgoed

3560992.jpg

Museum Catharijneconvent heeft er een nieuwe taak bij. Naast het beheer van de collectie religieuze voorwerpen binnen haar muren, zet het museum haar kennis sinds kort ook in voor het religieus erfgoed dat in kerken en kloosters wordt bewaard en gebruikt.