De geschiedenis van de recente horecaïsering van de stad Utrecht

De Vereniging Oud-Utrecht bevordert het levend houden van de geschiedenis van de stad en de regio Utrecht. Zij geeft behalve het tweemaandelijkse tijdschrift Oud-Utrecht ook een Jaarboek Oud-Utrecht uit. In het tijdschrift komen historische onderwerpen met begtrekking tot Utrecht op journalistieke wijze aan bod, in het jaarboek verschijnen daarover wetenschappelijke artikelen.

De Zomer van Herman Pleij

Professor. dr. Herman Pleij, fotografie Mike Bink

Het belooft een reis vol verrassingen te worden, een bezoek aan de tentoonstelling die emeritus-hoogleraar prof. dr. Herman Pleij deze zomer inricht in Museum Catharijneconvent. Pleij was tot 2008 hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is bij het grote publiek bekend van diverse publicaties en mediaoptredens. Menig geschiedenisliefhebber heeft ongetwijfeld zijn Sneeuwpoppen van 1511 of Dromen van Cocagne gelezen.

Geslaagde presentatie themanummer Utrecht verbeeld

Ondanks het mooie weer kwamen zo'n tachtig Oud-Utrechtleden en andere belangstellenden op donderdag 9 juni naar het Louis Hartloopercomplex om een bijzondere filmvoorstelling en de presentatie van het themanummer Utrecht verbeeld mee te maken.

Nominaties Utrecht Geschiedenisprijs

De jury van de Utrecht Geschiedenisprijs heeft twee onderzoeksvoorstellen genomineerd. Koos Jan de Jager is genomineerd voor zijn onderzoeksvoorstel naar de 17e eeuwse Utrechtse  Dominee Daniel van Henghel. Anna Vlaming is genomineerd voor haar voorstel om onderzoek te doen naar recente de geschiedenis van de Amsterdamsestraatweg.

Utrecht Profielwerkstukkenprijs

De Historische Vereniging Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief schrijven voor 2016 opnieuw de Utrecht Profielwerkstukkenprijs uit. Met hun werkstuk over de geschiedenis van de provincie Utrecht maken eindexamenleerlingen (HAVO/VWO) kans op een geldbedrag van € 250,--. Inzenden kan tot 15 april 2016 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hierna zal de jury zich over de inzendingen buigen. De winnaar zal in juni tijdens een feestelijke bijeenkomst worden bekendgemaakt.

Webwinkel

De vereniging biedt de mogelijkheid om tijdschriften, jaarboeken en andere publicaties na te bestellen.
Wilt u uw serie publicaties compleet maken of iemand een exemplaar cadeau doen dan bestaat daar nu de mogelijkheid voor door hier een bestelling te doen.

Adverteren

Het is mogelijk de vereniging te ondersteunen door het plaatsen van een advertentie op de site.

Wilt u hier meer informatie over stuur dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef een lidmaatschap cadeau

Als u op een feestdag of een verjaardag een bekende wilt verrassen met een cadeaulidmaatschap op Oud Utrecht, dan kan dat voor €20 in plaats van het gebruikelijke €30. Ga, als lid, naar lid worden en schenk een lidmaatschap.

Uitreiking Jaarboek Oud Utrecht in Fort Vechten

Onder grote belangstelling vond de uitreiking van het Jaarboek 2015 op zondag 22 november plaats in Fort bij Vechten in Bunnik. Het boek draagt als titel 'Utrechters in oorlog en vrede'.

Studiedag geestelijke ridderorden in de Nederlanden

In 2007 en 2009 organiseerde de Historische Commissie van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht in Utrecht twee studiemiddagen over de geschiedenis van de geestelijke ridderorden in Nederland. In 2010 volgde een symposium van de Contactgroep SIGNUM over de middeleeuwse activiteiten van de ridderorden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.