Augustijnen dragen archieven over aan Het Utrechts Archief

augustijnwen5.jpg

Sinds 19 november is het archief van de Nederlandse Provincie van de Orde van Sint-Augustinus te raadplegen in Het Utrechts Archief.

Topstuk uit de Nederlandse geschiedenis voor drie maanden te zien

statenvertaling.jpg

Vanaf vandaag zijn twee iconische voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis weer bij elkaar. In Museum Catharijneconvent is het eerste exemplaar van de Statenvertaling tijdelijk herenigd met zijn oorspronkelijke bewaarplaats, een eikenhouten kist.

Nieuw arrangement: gotiek en neogotiek in Utrecht

dagexcursie_domkerk_sintwillibrordkerk_poster

Met een nieuwe dagexcursie naar zowel de gotische Domkerk als de neogotische Willibrordkerk bieden de twee kerken een interessante mogelijkheid om inzicht te krijgen in kenmerken van de gotiek en neogotiek.

In 2015 wordt in januari en in maart telkens tweemaal een excursie aangeboden.

Een geanimeerde Algemene ledenvergadering op 6 november

impressie-tuinzaal-entree-580x386.jpg

De najaarsledenvergadering van Oud Utrecht werd deze keer gehouden in de nieuwe ontvangstruimte van het Centraal Museum. In de bovenzaal hadden zich ca 75 leden verzameld om deel te nemen aan een geanimeerde vergadering.

Hovenierswoning Van Zijstweg

zijstweg

Buurtbewoners hebben een plan gemaakt voor herbestemming van de hovenierswoning aan de Van Zijstweg: het huiskamercafé 'Mila & Mien'. De initiatiefnemers hebben een kleinschalige ontmoetingsplek voor ogen, waar ouders en kinderen die rond de Veilinghaven en het Merwedekanaal wonen elkaar ontmoeten, kinderen kunnen spelen in de huiskamer en de boomgaard naast het huis.

Tivoli Oudegracht

tivolioudegracht.jpg

Op Open Monumentendag hebben leden van Oud-Utrecht rondleidingen verzorgd in het voormalige gebouw van Tivoli aan de Oudegracht. Vijf rondleiders hebben ongeveer 430 belangstellenden.

Talk Salon over historische personages

De historisch feuilleton Imperfectie is gebaseerd op de geschiedenis van markante personages die de laatste 400 jaar in Utrecht hebben gewoond. De Talk Salon brengt in negen voorstellingen deze personages tot leven in een multimediaal toneelfeuilleton.

Schitterend Romeins

Romeinse-helm-Stadsmuseum-Woerden-1

Het Stadsmuseum Woerden brengt deze winter een ode aan de mooiste Romeinse vondsten van Woerden. De tentoonstelling Schitterend Romeins laat zowel militaire vondsten zien, als persoonlijke en luxe objecten.

Secretaris-rentmeester gezocht

De Fundatie van Renswoude Utrecht zoekt een Secretaris-rentmeester. Bestuurlijke nevenfunctie met uitvoerende taken en een tijdbesteding van 10 tot 12 uur per week. Bescheiden bezoldiging.

Museum Catharijneconvent staat kerken en kloosters bij in de zorg voor hun religieus erfgoed

3560992.jpg

Museum Catharijneconvent heeft er een nieuwe taak bij. Naast het beheer van de collectie religieuze voorwerpen binnen haar muren, zet het museum haar kennis sinds kort ook in voor het religieus erfgoed dat in kerken en kloosters wordt bewaard en gebruikt.