Historische stadskraan herbouwd

Ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond een stadskraan, waarmee goederen van de schepen op de werf of naar de straat werden getakeld. Omdat deze oorspronkelijke locatie niet geschikt is voor de herbouw van de replica, is gekozen voor een plek op de Bemuurde Weerd, naast de Monicabrug. In 1837 brak de stadskraan aan de Oudegracht, tijdens het takelen van een van de vrouwenbeelden die bestemd waren voor de pui van de Winkel van Sinkel. Door de onherstelbare schade moest de stadskraan uiteindelijk worden afgebroken. Tegenwoordig is in de bestrating van de werf de plek van de stadskraan zichtbaar gemaakt.

Geslaagde presentatie 'Utrecht en de pers'

Op donderdag 8 juni werd in journalistencafé Willem Slok het jaarlijkse themanummer van het tijdschrift ten doop gehouden, dit maal gewijd aan Utrecht en de pers. Dat gebeurde in aanwezigheid van bijna alle auteurs, enkele Oud-Utrechtleden, redactie- en bestuursleden van de vereniging, oud-journalisten en vertegenwoordigers van de Utrechtse media van nu.

Kerken Kijken Utrecht zoekt vrijwilligers

 

Elke zomer verzorgt Kerken Kijken Utrecht de openstelling van 11 Utrechtse binnenstadskerken voor publiek. Dit cultuurhistorische project zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van gidsen. Voor het nieuwe seizoen zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ons team te ondersteunen. We zoeken mensen die meer (willen) weten over kerkgebouwen en hun geschiedenis, daar graag over vertellen, die het leuk vinden in een team te werken, die soms een mondje over de grens spreken en een gastvrije instelling hebben.

Meer informatie en aanmelden via www.kerkenkijken.nl

 

Muziektent op Lepelenburg

In 2004 is met het 80-jarig jubileum van de vereniging Oud-Utrecht rond de muziektent een reproductie van het Panorama van Utrecht uit 1859 aangebracht dat bij het Utrechts Archief berust. Dit panorama toont aan de hand van tekeningen uit 1859 doorlopend rond de muziektent het aanzien van de binnenstad, gezien van de overkant van de singels.

Het ontstaan van gasthuizen

Arme, oude of zieke mensen lukt het in de middeleeuwen nog redelijk om door bedelen aan
eten te komen. Onderdak vinden voor de nacht is lastiger. Daarom bieden welgestelde burgers
onderdak voor de nacht of wordt een (gast)huis ter beschikking gesteld voor de opvang van rondtrekkende armen en pelgrims.

Herplaatsing Gevelsteen ‘Huidenhandelaren’

Vrijdag 14 april zal wethouder binnenstad/erfgoed en monumenten Kees Geldof een bijzondere gevelsteen onthullen in het pand Jacobskerkhof 4-11. Deze 17e eeuwse gevelsteen komt uit het depot van de dienst Erfgoed en heeft tot de jaren 60 van de vorige eeuw in de oudbouw op dezelfde plek gezeten. De herplaatsing is een initiatief van het Volksbuurtmuseum i.s.m. de dienst Erfgoed en Mitros. Het Volksbuurtmuseum heeft o.a. als doel de schaarse restanten van de oude wijk zichtbaar te maken.

Videoregistratie Van der Monde-lezing

Voor het eerst zijn er opnames van een Van der Monde-lezing gemaakt. We hopen dat dit een oplossing is voor die mensen die er niet bij konden zijn omdat er veel meer mensen geïnteresseerd waren in de lezing dan er in de Pieterskerk toegelaten konden worden. Voor komend jaar zal er worden gezocht naar een manier om de verhoogde populariteit op te vangen.

'Huis van Mien' is gered

Van Zijstweg

Niet alleen de inspanningen van omwonenden, ook de jarenlange vasthoudendheid van de Vereniging Oud-Utrecht lijken gelukkig niet voor niets te zijn geweest. De strijd voor het behoud van de hovenierswoning aan de Van Zijstweg bij de Veilinghaven heeft zijn vruchten afgeworpen. Deze woning is ook wel bekend als het 'Huis van Mien'.

Presentatie Jaarboek Oud-Utrecht 2016

Op zondag 27 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2016 gepresenteerd in een volle Tuinkamer in Park Oog in Al. Hoofdredacteur Wilbert Smulders reikte het eerste exemplaar uit aan Wim van Scharenburg van Museum van Zuilen.

Boek en tentoonstelling over Utrecht in 20ste-eeuwse tekeningen

Op 6 november is het boek De getekende stad. Utrecht in tekeningen 1900-2000 van de hand van Tolien Wilmer verschenen, het vervolg op het gelijknamige boek waarin zo’n 600 topografische tekeningen uit vroegere eeuwen worden gepresenteerd. In Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat werd de eerste van drie tentoonstellingen met originele tekeningen geopend. De tentoonstelling is tot en met 30 april 2017.