Catharijneconvent doneert afbeeldingen in hoge resolutie aan Wikipedia

Vanaf vandaag zijn ruim 2500 afbeeldingen van de kunstvoorwerpen uit de vaste collectie van Museum Catharijneconvent in hoge resolutie aan de database van Wikipedia toegevoegd. Deze donatie maakt de afbeeldingen wereldwijd en kosteloos beschikbaar. 

Nieuwe website Catharijneconvent

Vandaag lanceert Museum Catharijneconvent Utrecht zijn nieuwe website en daarmee ook een zoektocht naar nieuwe verhalen: zijn filmsterren onze hedendaagse heiligen? Waarom vieren we carnaval en hoe tolerant zijn we eigenlijk door de eeuwen heen? Het zijn verhalen die de ruim 70.000, soms eeuwenoude objecten tellende collectie met zich meedraagt en die door het museum worden verteld, zowel offline als online. Het zijn juist die verhalen die laten zien wat het DNA van Nederland is.

 

Moeders in volksbuurtmuseum

Dina van Asch met zoon Theo aan het strand bij Huizen, circa 1950

Van 18 februari tot en met 29 april 2015 is in het Volksbuurtmuseum de tentoonstelling ‘Moeders’ te zien. Een beeldverhaal op zeven panelen met foto’s van moeders uit Wijk C uit de eigen fotocollectie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. De foto’s, zelfgemaakt of studioportret, zijn uit de periode van 1900 tot 1950.

Porte d'Utrecht: Ooster- en Westerkade 100 jaar geleden

Grote aantallen fietsers en voetgangers passeren dagelijks de Ooster-Westerkadezone. Met de openstelling van het Vaartsche Rijnstation wordt een verveelvoudiging verwacht.

Expositie Schitterend Romeins verlengd

Wegens groot succes verlengt het Stadsmuseum Woerden de tentoonstelling 'Schitterend Romeins'. De schatkamer met Woerdense vondsten is te zien tot en met zondag 10 mei 2015. De hoofdrol in de schatkamer is weggelegd voor de gerestaureerde Romeinse paradehelm uit de tweede tot derde eeuw na Christus. De helm werd in juli 1999 tijdens het uitbaggeren van de Singel gevonden en na grondige restauratie is deze bijzondere Romeinse vondst nu eindelijk door het publiek te bewonderen. 

Nieuw arrangement: gotiek en neogotiek in Utrecht

Met een nieuwe dagexcursie naar zowel de gotische Domkerk als de neogotische Willibrordkerk bieden de twee kerken een interessante mogelijkheid om inzicht te krijgen in kenmerken van de gotiek en neogotiek.

In 2015 wordt in januari en in maart telkens tweemaal een excursie aangeboden.

Talk Salon over historische personages

De historisch feuilleton Imperfectie is gebaseerd op de geschiedenis van markante personages die de laatste 400 jaar in Utrecht hebben gewoond. De Talk Salon brengt in negen voorstellingen deze personages tot leven in een multimediaal toneelfeuilleton.

Châtelain(e) gezocht

De functie van châtelain(e) is momenteel vacant door het overlijden van de vorige châtelaine. De fundatie is daarom op zoek naar een nieuwe châtelain(e).

Museum Catharijneconvent staat kerken en kloosters bij in de zorg voor hun religieus erfgoed

3560992.jpg

Museum Catharijneconvent heeft er een nieuwe taak bij. Naast het beheer van de collectie religieuze voorwerpen binnen haar muren, zet het museum haar kennis sinds kort ook in voor het religieus erfgoed dat in kerken en kloosters wordt bewaard en gebruikt.