Topjaar voor Museum Catharijneconvent

2014 was voor Museum Cathatarijneconvent het op een na meest succesvolle jaar uit de geschiedenis. Het museum trok 90.000 bezoekers. Dit hoge bezoekersaantal is te danken aan succesvolle tentoonstellingen en aan een toename van het aantal schoolkinderen dat het museum bezocht. Ook voor het nieuwe jaar heeft het museum ambitieuze plannen. Er staan onder andere twee bijzondere exposities op het programma.

Steun de canon

Canon Utrecht

Hoeveel Utrechters kennen behalve de Domtoren, Gerrit Rietveld en Nijntje ook Suster Bertken, Paus Adriaan en Abraham Bloemaert? Zou niet elke Utrechter deze en andere markante personen en momenten uit de geschiedenis moeten kennen? Je begrijpt immers meer van wat je dagelijks om je heen ziet, wanneer je de achtergronden kent.

Augustijnen dragen archieven over aan Het Utrechts Archief

Sinds 19 november is het archief van de Nederlandse Provincie van de Orde van Sint-Augustinus te raadplegen in Het Utrechts Archief.

Topstuk uit de Nederlandse geschiedenis voor drie maanden te zien

Vanaf vandaag zijn twee iconische voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis weer bij elkaar. In Museum Catharijneconvent is het eerste exemplaar van de Statenvertaling tijdelijk herenigd met zijn oorspronkelijke bewaarplaats, een eikenhouten kist.

Nieuw arrangement: gotiek en neogotiek in Utrecht

Met een nieuwe dagexcursie naar zowel de gotische Domkerk als de neogotische Willibrordkerk bieden de twee kerken een interessante mogelijkheid om inzicht te krijgen in kenmerken van de gotiek en neogotiek.

In 2015 wordt in januari en in maart telkens tweemaal een excursie aangeboden.

Talk Salon over historische personages

De historisch feuilleton Imperfectie is gebaseerd op de geschiedenis van markante personages die de laatste 400 jaar in Utrecht hebben gewoond. De Talk Salon brengt in negen voorstellingen deze personages tot leven in een multimediaal toneelfeuilleton.

Schitterend Romeins

Het Stadsmuseum Woerden brengt deze winter een ode aan de mooiste Romeinse vondsten van Woerden. De tentoonstelling Schitterend Romeins laat zowel militaire vondsten zien, als persoonlijke en luxe objecten.

châtelain(e) gezocht

De functie van châtelain(e) is momenteel vacant door het overlijden van de vorige châtelaine. De fundatie is daarom op zoek naar een nieuwe châtelain(e).

Museum Catharijneconvent staat kerken en kloosters bij in de zorg voor hun religieus erfgoed

3560992.jpg

Museum Catharijneconvent heeft er een nieuwe taak bij. Naast het beheer van de collectie religieuze voorwerpen binnen haar muren, zet het museum haar kennis sinds kort ook in voor het religieus erfgoed dat in kerken en kloosters wordt bewaard en gebruikt.