Vdm X16585   W135

Nieuws

Van der Monde-lezing verplaatst naar 20 maart 2024 

Wegens bijzondere omstandigheden wordt de van der Monde-lezing verplaatst van woensdag 7 februari naar woensdag 20 maart 2024 vanaf 19:30 in de Pieterskerk. Iedereen die zich tot nu toe heeft aangemeld, heeft hierover apart bericht ontvangen. Vanaf 30 januari 2024 om 10:00 wordt de inschrijving weer geopend totdat het maximale aantal deelnemers is bereikt. 

In 2021 startte het prijswinnende project Constructing the Limes, een grensverleggend interdisciplinair onderzoeksproject dat zich buigt over de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, beter bekend als de Nedergermaanse Limes. Dr. Saskia Stevens, de projectleider, zal tijdens de Van der Monde-lezing op 20 maart 2024 in geuren en kleuren vertellen over de fascinerende ontdekkingen en inzichten van het team tot nog toe. Ze licht vast een tipje van de sluier op:

"Ons project onderzoekt wat voor grens die Nedergermaanse Limes was, hoe deze de mobiliteit van mensen beïnvloedde en de verspreiding van goederen en gewassen. Daarnaast bestuderen we hoe deze grens als erfgoed nog steeds zichtbaar wordt gemaakt en hoe het onze hedendaagse perceptie van grenzen heeft gevormd. Aan de hand van archeologische vondsten en technieken uit de natuurwetenschappen, brengen we in kaart hoe de Limes als grens werkte en onderzoeken we de rol van de grens als een levendige ontmoetingsplaats, waar verschillende culturen elkaar ontmoetten en mogelijk nieuwe identiteiten ontstonden. Samenwerking met burgers (Citizen Science) en vrijwilligers is hierbij van groot belang. Daarnaast verkent ons team wat de invloed van de Romeinse grens op de politieke begrenzing en identiteit van Nederland en Europa is geweest, van de late Middeleeuwen tot het heden, en hoe de Limes soms op een anachronistische manier wordt gebruikt om het hedendaagse politieke beslissingen te rechtvaardigen. Het doel van het project is om samen met verschillende partners wetenschappelijke informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek.”

De lezing belooft een boeiende duik in het project, met informatie over de gebruikte methoden en technieken, de verschillende (lokale) samenwerkingspartners, geraadpleegde bronnen en de eerste opmerkelijke resultaten. Verder werpt dr. Stevens licht op het belang van Citizen Science en waarom dit zo'n cruciaal aspect is bij hun onderzoek.

Lees verder in onze agenda