Het hedendaagse bestaan van middeleeuwse kastelen

Van Dinsdag 11 december 2018 20:00 tot Dinsdag 11 december 2018 22:00

De Historische Vereniging Vleuten de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn organiseert een lezing door historicus Fred Vogelzang over de historie en het hedendaagse bestaan van de vele kastelen in onze regio.

 

In Nederland hebben ooit zo’n 2500 kastelen gestaan. In de provincie Utrecht zijn nog veel van deze monumentale gebouwcomplexen bewaard gebleven. In het gebied van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn en ook in de directe regio daaromheen zijn nog diverse kastelen te bewonderen, met als beroemdste waarschijnlijk (de nagebouwde) De Haar, maar ook de kastelen Nyenrode, Montfoort en Woerden. Andere kastelen, zoals Nyenvelt, de Ham en de Eng werden verwoest in de Stichtse burgeroorlogen, maar zijn nog wel deels zichtbaar. In de lezing wordt een historisch overzicht gegeven van de bewogen geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht.  Thema’s die aan de orde komen zijn functie en uiterlijk, bewoners en eigenaren, interieur en tuinen en parken en het moderne gebruik van kastelen en buitenplaatsen. Maar ook, hoe beleefden tijdgenoten de bouw, verwoesting en sloop van de kastelen? 

Dr. Fred Vogelzang (1961) is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting, het kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het blad “ Kasteel & Buitenplaats”. Hij zet zich in voor een overkoepelend beleid voor het behoud van kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Fred Vogelzang  studeerde geschiedenis en museologie in Utrecht en Leiden. In 2010 is hij gepromoveerd op een studie over ‘een woonplaats voor fatsoendelijke luyden’: de soevereine baronie IJsselstein 1720 – 1820. Hij werkte zeven jaar als docent en onderzoeker bij de universitaire lerarenopleiding in Utrecht. In 1992 werd hij provinciaal historicus bij Erfgoed Utrecht. Als redacteur en auteur was hij betrokken bij vele publicaties op het gebied van lokale en regionale geschiedenis en ondersteunde hij historische verenigingen en lokale erfgoedorganisaties. 

 

Zaal open vanaf 19.00 uur

Kosten € 5-- pp, leden van de Historische Vereniging ontvangen  € 2,50- korting

Aanmelden:    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (niet noodzakelijk, maar ivm catering wel gewenst)