Omslag

Tijdschrift december 2020

Het Tijdschrift Oud-Utrecht december 2020 is verschenen, met onderstaande inhoud.
Nog niet in de bus? Word dan lid! Losse nummers zijn ook verkrijgbaar in de webwinkel of bij de Utrechtse boekhandels.

Wat Nieuwlicht naliet: hoe de Utrechtse kartuizers na hun ondergang nog van zich deden spreken

Ton H.M. van Schaik is historicus, publicist en oud-redacteur van dit tijdschrift.

Van het klooster dat tot 1580 op de grens van Ondiep en Zuilen stond, rest nu nog slechts een poortgebouw. Maar in de bodem onder de Marnixlaan en in archieven, bibliotheken en musea bleef nog veel meer bewaard, waaronder verluchte handschriften en altaarstukken. Een latere poging tot herstichting van een kartuizer klooster in Nederland mislukte.

 

Het raadsel van de Utrechtse buste van Rombout Verhulst

Stefan Glasbergen is docent-onderzoeker aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Amsterdam. In 2019 verscheen zijn boek ‘Goeie Mie. Biografie van een seriemoordenares’.

 

In de collectie van de oud-katholieke Gertrudiskerk aan het Willemsplantsoen in Utrecht bevindt zich een portretbuste van de Vlaamse beeldhouwer Rombout Verhulst (1624-1698). Onder kunsthistorici is de nodige discussie geweest over de vraag wie deze buste voorstelt. Was het een beroemde zeeheld, een welgestelde patriciër of toch de vooraanstaande leermeester van de beeldhouwer?

 

Musicus Richard Hol en zijn gouden jaren in Utrecht

Mirjam T.V. de Jong studeerde biologie en toxicologie; Martine Mussies studeerde piano, Russisch en muziekwetenschap en is promovendus aan de Universiteit Utrecht. 

Richard Hol (1825-1904) heeft veel invloed gehad op het muziekleven in Nederland en Utrecht. Als docent en dirigent promootte hij muziek van progressieve romantische componisten. Voor zijn concerten trok hij belangrijke solisten aan, onder wie Clara Schumann en Johannes Brahms. Als componist liet Hol meer dan 125 werken na, waarvan enkele melodieën nog door velen — zonder het te weten — kunnen worden meegezongen. Na artikelen over Johann Hermann Kufferath en Theodor Engelmann is dit het derde in een reeks over het Utrechtse muziekleven in de 19e eeuw.

 

'De ommuurde stad', het boek bij de expositie

Kaj van Vliet is, na een intermezzo als archivaris bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, weer actief als Rijks- en gemeentearchivaris bij Het Utrechts Archief. Hij is tevens redacteur van dit tijdschrift.

De voltooiing van het herstel van de Utrechtse singel dit jaar vormde voor het Centraal Museum aanleiding om uit te pakken met een grote tentoonstelling ‘De ommuurde stad’. Daarin staat de ontwikkeling van de verdediging van de stad Utrecht centraal. René de Kam, de samensteller van deze tentoonstelling, maakte hierbij ook een boek, dat nadrukkelijk geen catalogus is.

 

Ben Planjer, meubelontwerper en zwemfanaat

Arjan den Boer studeerde Algemene Letteren. Hij publiceerde dit jaar 'Vergeten gebouwen in Utrecht 1850-1940' en is eindredacteur van dit tijdschrift.

De broer van de Utrechtse gemeente-architect Jan Planjer was binnenhuisarchitect en meubelontwerper. In 1932 volgde Ben Planjer zijn broer van Leiden naar Utrecht. Daar werd hij bekend als trainer, ploegleider, official en promotor van de zwem- en waterpolosport. Een ameublement in Museum De Lakenhal en een bank in het Utrechtse politiebureau herinneren nog aan Planjers eerste carrière.