Omslagen

Tijdschrift oktober 2020

Een overzicht van de inhoud van het Tijdschrift Oud-Utrecht, oktober 2020.
Losse nummers zijn verkrijgbaar in de webwinkel of bij de Utrechste boekhandels.

 

'Fraaie gebouwen in plaats van nutteloze advertentiën': Panden van De Utrecht in en buiten Utrecht

Sigrid Vegter studeerde kunstgeschiedenis en is conservator van de Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR Nederland.

Het in 1974 afgebroken kantoorgebouw van verzekeringsmaatschappij De Utrecht aan de Leidseweg heeft in de stad haast mythische proporties aangenomen, maar was zeker niet het enige gebouw van De Utrecht. Ook in andere steden verrezen prestigieuze kantoren en daarnaast investeerde de maatschappij in vastgoed. De panden werden trots afgebeeld op polissen en promotiemateriaal. Gebouwen golden als 'het eenige reclamemiddel, dat geld opbrengt, in plaats van geld te kosten'.  Beluister ook de podcast met Sigrid Vegter.

 

A la gloire du Roi: Utrechtse steden getekend voor de Zonnekoning

Tolien Wilmer beheerde bij Het Utrechts Archief de collectie tekeningen en prenten en is auteur van beide delen van 'De getekende stad' (2005 en 2016).

Een van de mooiste tekeningen die het profiel van de stad Utrecht in beeld brengen bevindt zich in Parijs. Dit weinig bekende stadsportret, gemaakt door Adam Frans van der Meulen (1632-1690), dankt zijn ontstaan aan de expansiedrift van de Franse koning Lodewijk XIV en diens veroveringstocht in de noordelijke Nederlanden in het 'rampjaar' 1672.

 

Boekbespreking: Historische buitenplaatsen Elsenburg, VreedenHoff en Heemstede

Marion Cornélie van Oudheusden is kunsthistorica, publiciste en redactrice van dit tijdschrift.

Historische buitenplaatsen kennen een onzeker bestaan, zowel vroeger als nu. Dat kan geïllustreerd worden aan de hand van drie recente publicaties, die de lotgevallen van een aantal buitens in de provincie Utrecht behandelen. Het betreft de verdwenen buitenplaats Elsenburg bij Maarssen, het net op tijd van de ondergang geredde kasteel Heemstede bij Houten en het Huis VreedenHoff, dat nog in volle glorie te bewonderen is in Nieuwersluis.

 

Paal en perk aan jeugdoverlast?

Ton van den Berg is freelance journalist en mede-auteur van 'Van stadsie tot stad: Utrecht 1950-1970' (2019).

Rellende jeugd is een terugkerend fenomeen. Ook in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw raakten Utrechtse jongeren slaags met de politie. Er was sprake ven 'huizenhoge vlammenzeeën', van 'handtastelijkheden tegenover de brandweer' en een 'kinderbeeldenstorm'. Burgemeester Coen de Ranitz (1905-1983) weet het aan een gezagscrisis en zocht een aanpak via wetenschappelijk onderzoek naar 'jeugdbaldadigheid'. Het ei van Columbus werd niet gevonden.

 

De zaak Schouten: een Utrechtse domineeszoon en zijn conflict met de Nederlands Hervormde Kerk

Maurice van Lieshout is publicist. Van 2001 tot 2019 was hij eindredacteur van dit tijdschrift.

Niets leek begin vorige eeuw een mooie domineescarrière voor Hubertus Johannes Schouten (1865-1936) in de weg te staan. Voor zijn seksuele gevoelens bleek echter in kerk en samenleving geen plaats te zijn. Twee onverkwikkelijke affaires knakten Schouten, maar brachten hem niet tot zwijgen.