Staffhorst Slijterij

Staffhorst, Utrechts sinds 1831

Tijdens het Historisch Café van 14 februari 2020 vertelde Bastiaan Staffhorst de geschiedenis van het Utrechtse drankenbedrijf Staffhorst en daarmee ook de geschiedenis van zijn familie.

Staffhorst sinds 1831

Het Utrechtse drankenbedrijf Staffhorst begon in 1831, toen Adriaan Staffhorst zich in Utrecht vestigde. Adriaan was aangesloten bij de Zwijndrechtse Nieuwlichters, een geloofsgemeenschap die het niet toestond om militaire dienstplicht te vervullen. Adriaan mocht ‘vervangende’ dienstplicht vervullen in het Militair Hospitaal op de Springweg (nu Grand Hotel Karel V). Hij bleef in Utrecht wonen en tot zijn pensioen werken in het Militair Hospitaal. Bij wijze van belegging kocht hij een aantal cafés. Zelf woonde hij met zijn gezin boven het café op het Vredenburg (hoek Vredenburg- Korte Koestraat). 
Staffhorst JacobibrugIn 1861 begon zijn zoon J.F.C. Staffhorst in één van de café’s van Adriaan aan de Oudegracht een slijterij en distilleerderij. Dat was de start van vijf generaties Utrechts gedistilleerd. Toen J.F.C Staffhorst overleed, zette zijn vrouw de zaak voort met haar zoon als Wed. Staffhorst. Dochter Marie Staffhorst trouwde in 1900 met Harry Huinck. Voor Harry en Marie werd in 1901 een pand aan de Wittevrouwenstraat vrijgemaakt. Harry begon een slijterij onder de naam Gebr. Staffhorst. Toen hij in 1886 overleed zette zijn vrouw de zaak voort samen met zoon Hein. Hij werd senaatsleverancier van het Utrechtse Studentencorps. 

StaffhorstArchief

Afbeelding van het bestuur van het Utrechts Studenten Corps (U.S.C.) in het senaatsrijtuig bij Slijterij Wed. & Gebr. Staffhorst (Wittevrouwenstraat 32) te Utrecht.

J.F.J. Staffhorst (1900-1956), van de volgende generatie, breidde de zaak uit met meerdere slijterijen. Het bedrijf maakte een groot assortiment aan Utrechts gedistilleerd waaronder verschillende jenevers, vieux, advocaat, brandewijn en vruchten op brandewijn. Ook wijnhandel Finjé en Co aan de Oude Gracht werd overgenomen. Jan Staffhorst zat ook in het bestuur van de kinderbescherming en was kerkmeester van de Willibrorduskerk. Hij was bevriend met Jan Engelman en betrokken bij Kunstliefde. 

In de tweede wereldoorlog zijn, in kelders die niet op tekeningen van het kadaster stonden, 80.000 flessen wijn weggemoffeld. In 1961 werd het 100-jarig bestaan groots gevierd. Er kwamen filialen in nieuwe wijken als Kanaleneiland en Overvecht. Ook pilsener en limonade werden in het assortiment opgenomen. Eind van de jaren 60 vond vooral schaalvergroting plaats door het overnemen van bedrijven. In 1974 is het hele bedrijf verkocht aan Henkes. Bij de verkoop in 1974 werd de distilleerderij in Utrecht gesloten. Henkes had immers een eigen, veel grotere, distilleerderij. Hiermee werd (in ieder geval voorlopig) een punt gezet achter meer dan 100 jaar Utrechtse distilleertraditie. 

De vijfde generatie, Bastiaan Staffhorst, zet anno 2013 de traditie voort. Hij heeft het familierecept van de oude jenever van Staffhorst nieuw leven ingeblazen. Zo wordt de Utrechtse distilleertraditie van de familie Staffhorst voortgezet. In de oude sluiswachterswoning op het Cereolterrein in Oog in Al worden workshops gehouden van Staffhorst Jenever en Gin. Daar zijn bijeenkomsten waar liefhebbers hun eigen gin of jenever kunnen samenstellen en alles kunnen leren over het familiebedrijf Staffhorst.

De geschiedenis op de website van Staffhorst Jenever

Maak je eigen Staffhorst jenever