Grafmonument Vianen

Grote Excursie geeft zicht op rijke geschiedenis Vianen

“Ik zag nooit schooner plek dan Vianen aan de Lek.” Het begin van een gedicht dat een eeuw geleden werd geschreven over het stadje, dat 55 leden van Oud-Utrecht tijdens de Grote Excursie op 21 mei 2022 hebben bezocht. De rijke geschiedenis van Vianen werd vooral geschreven in de periode 1400-1700. Een vrouwe van Vianen huwde met Walraven van Brederode. Zijn kasteel nabij Heemstede werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door brand verwoest. Zo kwamen de Brederodes naar kasteel Batenstein aan de Lek bij Vianen.

Tijdens de rondleidingen op 21 mei bezochten we onder andere de plek waar het kasteel ooit stond en waar nog een aantal interessante overblijfselen te bewonderen is. Bijzonder was de plaats waar vorig jaar zo’n 80 skeletten, keurig gerangschikt, werden ontdekt. 

De wandelingen speelden zich vooral af binnen de singel met grote delen van de oude ommuring. Binnen die ommuring liggen een aantal oude bouwwerken zoals de Grote Kerk in de stijl van een 15e eeuwse hallenkerk. Daarin het unieke dubbeldeks graf van een Brederode en zijn gemalin.Stadswandeling We bezochten het eeuwenoude stadhuis met zijn imposante burgerzaal. Aan de muur hangt een groot 16e eeuws schilderij van de schilder Vroom die de aankomst over de Lek van Willem van Oranje weergeeft. Prachtig was ook de oude burgemeesterswoning, thans bewoond door de antiquair Gert-Jan Bestebreurtje. We bezochten de prachtige, gedeeltelijk door de oude stadsmuren omzoomde stadstuin van het echtpaar Gielen. Deze tuin grenst aan hun stadskasteel. Het kasteel oogt 17e eeuws, maar is in het midden van de vorige eeuw gebouwd door en voor de bekende restauratiebouwkundige Van Woudenberg voor eigen bewoning. 

Vianen wordt door water omgeven en doorsneden door het Merwedekanaal met een sluis uit 1886 volgens het waaierprincipe; een uitvinding van de grote waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken, die in Vianen woonde en begraven is. Tegenover de Ponthoeve aan de Lek, waar we lunchten, zagen we de sluisdeur die toegang geeft tot de Vaartse Rijn, die eindigt bij het Ledig Erf in Utrecht. We sloten de dag af met een borrelmoment in restaurant De Vrijstad.
Foto's: Marcella Dorigo en Joeb Mulder

Afsluiting