Douwe Egberts Utrecht

Nieuws

100 jaar Douwe Egberts in Utrecht

In 1753 begon Egbert Douwes in het Friese Joure een winkel in koloniale waren. Zijn zoon Douwe Egberts zorgde voor de groei van het bedrijf buiten Joure. In 1919 kwam er, vanwege de centrale ligging in Nederland, een tweede vestiging van het bedrijf van Douwe Egberts in Utrecht. Op woensdagavond 22 januari 2020 hield Roy Nanhekhan, die al 39 jaar Heritage Specialist is bij Jacobs Douwe Egberts, een lezing over 100 jaar Douwe Egberts in Utrecht in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis.

Douwe Egberts hield zich bezig met de bewerking en het meleren van koffie, thee en tabak. Onder zijn leiding werd het bedrijf uitgebreid buiten de stadsgrenzen van Joure. In 1919 werd in Utrecht een tweede vestiging geopend die na tien jaar moest worden uitgebreid. Omdat er ter plaatse geen ruimte was moest het bedrijf binnen de stad verhuizen van de Catharijnekade naar de Merwedekade (nu: Keulsekade), waar het bedrijf nu nog steeds is gevestigd. Vorig jaar was het bedrijf 100 jaar in Utrecht gevestigd. De geur van koffie van het bedrijf draag heel ver, vertelt Roy Nanhekhan. Die geur ontstaat, vertelt hij, als de koffie na het branden geblust wordt met water. De geur is soms helemaal tot in Zuilen te ruiken.

Lezing DE 1

Na de Tweede Wereldoorlog opende het bedrijf vestigingen in Frankrijk, Spanje en Denemarken, en vanaf 1948 ook in België. In 1953, toen het bedrijf 200 jaar bestond, kreeg het bedrijf het koninklijk predicaat. In 1978 werd het bedrijf overgenomen door de Sara Lee Corporation. In 2012 werd Douwe Egberts weer afgesplitst van Sara Lee en weer een zelfstandig bedrijf onder de naam D.E. Masters Blenders 1753 NV. Na een beursgang wordt het bedrijf in 2013 overgenomen door een consortium van investeerders. Na een fusie tussen D.E. Master Blenders 1753 en het koffiebedrijf van Mondelez International ontstaat het grootste koffiebedrijf ter wereld: Jacobs Douwe Egberts.

DE spaarpunten

Douwe Egberts is volgens Roy Nanhekhan een van de eerste bedrijven in Nederland waar je punten kon sparen. Tot 2014 verkocht Douwe Egberts haar artikelen in haar eigen DE-winkels. Sinds 2014 is dit uitbesteed aan Blokker.

Douwe Egberts houdt zich ook bezig met verantwoord ondernemen, vertelt Roy Nanhekhan. Het beleid is gericht op het duurzaam verbeteren van de economische en sociale positie van kleine boeren. In 2006 heeft Douwe Egberts 'Burendag' in het leven geroepen. In 2008 werd daarbij samen gewerkt met het Oranje Fonds. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen. Douwe Egberts verzorgt de koffie tijdens deze activiteiten.

Roy Nanhekhan vertelt dat hij inmiddels al drie jubilea heeft meegemaakt bij Douwe Egberts. In 1928 reisde het personeel met de boot van Joure naar Heerenveen. Van daaruit vertrok men met de trein naar Utrecht waar in Tivoli het 175 jarig jubileum werd gevierd.

Lezing DE 2

Intussen richt Douwe Egberts zich ook op de nieuwe generaties, vertelt Roy Nanhekhan. Dat zijn vaak singles, vertelt hij, waarvoor Douwe Egberts Senseo heeft ontwikkeld. En die gaan volgens hem als warme broodjes over de toonbank. DE blijft zich volgens hem ontwikkelen. Per maand vraagt DE wel zo'n 100 octrooien aan.

Foto in de header van dit artikel: Utrechts Archief
Luchtfoto van de Tabaksfabriek, Koffiebranderij, Theehandel en Kantoor van de firma Douwe Egberts (Keulsekade 143) te Utrecht, met op de achtergrond de Schepenbuurt. Delta-Phot Luchtfotografie.