Copy
Nieuwsbrief nummer 67, januari 2022

In deze nieuwsbrief
Introductie | Historische cafés en lezingen | Tijdschrift Oud-Utrecht | Podcast | Van der Monde-lezing 2022 | Nieuw lid Commissie Grote Excursie gezocht | Ledenadministratie | Tips | Agenda 

Gelukkig Nieuwjaar 2022!

We hebben heel wat moeten doorstaan in 2021. Van lockdown tot boosterprik. Voor vereniging Oud-Utrecht ook een wonderlijk jaar. Geen nieuwjaarbijeenkomst. Een nieuw erfgoedprogramma met Historische Cafés in Bieb Neude werd keer op keer afgeblazen. Voor het eerst in 36 jaar werd de Van der Monde-lezing afgelast en verplaatst naar juni.

Gelukkig waren er ook bijzondere lichtpuntjes! Oud-Utrecht presenteerde een wandeling over 385 jaar Universiteit Utrecht bij Utrecht Time Machine. Vanuit huis konden we kijken naar de presentatie van Tijdschrift Oud-Utrecht over De groene stad. Bouwhistoricus Frans Kipp werd benoemd tot erelid van Oud-Utrecht bij de Van der Monde-lezing over studentenleven door onze professor Leen Dorsman. De podcasts werden weer goed beluisterd. Er kwam een scheurkalender voor 2022 over 900 jaar stad.
Het najaar kon er weer wat, met QR-codes op pad om te genieten van verhalen, van merktekens in de Jacobikerk tot Utrechtse adel en hofschilder Antonius Mor. Nieuw was Op pad met Oud-Utrecht, een serie in de DUIC over erfgoed in de wijken. Een creatieve stadstour van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis bracht de deelnemers bij flitslezingen in het Academiegebouw, in het donker door de Domkerk naar Paleis Lofen en bij de Oud-Uterechse quiz in Het Utrechts Archief. De Jaarboekpresentatie vanuit Paushuize kwam dankzij betrokken professionals tot ons via Zoom. We presenteerden een herziene druk van De Vollekstaol van de stad Uterech.
Vier nieuwe commissies zijn actief voor het jubileum 100 jaar Oud-Utrecht. Alle commissies en redacties verrichtten dit jaar weer superwerk. En dat is beloond. Oud-Utrecht groeide door tot nu bijna 2400 leden. En het allermooiste groeinieuws: ons bestuurslid Marlyne is in december bevallen van een flinke zoon met de naam Sam, nogmaals gefeliciteerd!
 
In 2022 is het feest. Van stadsdag 2 juni tot Sint Maarten 11 november vieren we 900 jaar stadsrecht Utrecht. Het Kinderboek Utrecht 900 verschijnt in samenwerking met Kiwanis Utrecht. 20 topschrijvers schreven over 20 locaties het boek met de titel Spoken in het stadhuis. We houden een Politiek Debat met kandidaat raadsleden over erfgoed. De Van der Monde-lezing gaat over het keizerlijk Paleis Lofen waar de stad is geboren. We verwachten een mooie tentoonstelling in het Centraal Museum over De gezonde stad. Het themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht gaat in samenwerking met gemeente Utrecht in op 50 jaar werken aan archeologie en bouwhistorie. De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is gewijd aan de Gezichten van Utrecht in 900 jaar, over de mensen die de stad maakten, de gebouwen die de stad maakten, en de verhalen die de stad maakten. Met een bijzonder accent op nieuwkomers en hun invloed op Utrecht door de eeuwen heen, van Romeinen tot Friezen, van Fransen tot Kozakken, van Hugenoten tot Hongaren, van Marokkanen tot Turken, Surinamers en Syriërs.
Mariakerk, Pieter Saenredam,1663, Boijmans van Beuningen
Op naar het nieuwe jaar, we vieren Utrecht 900 jaar stad. De Utrechtse geschiedenis wijst uit dat we al vaker voor hete vuren stonden. Saenredam toonde in 1636 al dat je tijdens epidemieën mooie dingen kunt maken. 
 
Graag tot ziens,
Dick de Jong, voorzitter
Terugblik op het Historisch Café van 10 december

Peter Sprangers is actief voor de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven. Hij bracht in beeld hoe de polders van wat wij nu Kanaleneiland noemen een enorme golf te verwerken kregen van industrieën en overige bedrijvigheid.

Tegelijk met de bouw van Rivierenwijk en Dichterswijk kregen de uitgestrekte weilanden aan de westkant van het in 1982 geopende Merwedekanaal nieuwe eigenaren. Dat waren niet alleen bedrijven uit de stad die uit hun jas dreigden te groeien. Ook kwamen er bijvoorbeeld dependances van Rotterdamse bedrijven. Vóór 1960 werkten in deze kanaalzone enorm veel Utrechters. Het was de tijd van wonen, werken, scholing (op of voor het werk), recreatie en sport op fietsafstand.
 
Het Historisch Café van 10 december is later gestart omdat de aangegeven link naar de livestream niet werkte. De presentatie is opgenomen. U kunt hem hier terugkijken.
Historisch Café van 14 januari nog onzeker

Het Historisch Café van 14 januari van Iris Dijkstra is wel gepland maar op dit moment is nog niet duidelijk of het kan doorgaan. Het wordt in ieder geval online. Meer informatie vindt u op de website waar u zich ook moet inschrijven om de link te kunnen ontvangen.
Stappen door m'n stadsie, (on)bekend Utrecht in 30 heim-weetjes

Stadsgids Iris Dijkstra stapt in de rijke historie van de oude binnenstad van Utrecht. Aan de hand van 30 zogenoemde heim-weetjes onthult zij de mooiste en meest verrassende verhalen over de vele werfkelders in de stad, begijnen, stadskastelen en legt ze uit wie Louis Hartlooper nou echt was.

Vanuit haar achtergrond als wetenschapsjournalist heeft de auteur grondig onderzoek verricht naar opmerkelijke Utrechters, naastenliefde, opvallende huizen en zaken die inmiddels uit het straatbeeld verdwenen zijn. In haar onlangs verschenen boek Stappen door m’n stadsie staat ze stil bij die plekken waar iedereen aan voorbij lijkt te lopen, maar waar juist veel over te vertellen valt. Een fijn boek voor iedereen die Utrecht nog niet zo goed kent of juist als een ware Utrechtoloog door de stad banjert. Ook professionele stadsgidsen en historici kunnen hun hart ophalen. Want wat betekenen de vele zilveren naamplaatjes in die boom in de tuin van het Catharijneconvent? En hoe heldhaftig was Trijn van Leemput nou echt? Hoor alles over deze en andere heim-weetjes tijdens het Historisch Café van 14 januari
.
Lezend meisje, Bramine Hubrecht, Rijksmuseum
Nieuwe jaargang Tijdschrift Oud-Utrecht

Bracht het decembernummer van ons tijdschrift recent nog artikelen over het Utrechtse verzet tegen Alva's belastingen, de weduwen van Sparrendaal en over de vergeten volksbuurt Knipstraat en omgeving, ondertussen krijgt het eerste nummer van het nieuwe jaar alweer vorm. Het zal rond 1 februari in de bus vallen met onder andere een artikel over de Utrechtse periode van de met de bekende oogarts F.C. Donders getrouwde kunstenares Bramine Hubrecht (1855-1913). Armand Heijen bespreekt in hetzelfde tijdschrift de ramen van glazenier Joep Nicolas in de aula van de universiteit uit 1935, terwijl Rendel de Jong in het aprilnummer de wandtapijten daar van Willem van Konijnenburg behandelt. Het themanummer 2022 in juni gaat over 50 jaar archeologie.
Podcast twee keer vanuit Paushuize

In de laatste Podcast Oud-Utrecht van 2021 was Paushuize-conservator Froukje van der Meulen te horen vanuit de Balzaal daar. De Pompeiaanse muurschilderingen in deze zaal zijn uniek in Nederland. Ze werden in 2009 teruggevonden en gerestaureerd, maar drie Romeinse danseressen ontbreken. Froukje achterhaalde hoe ze eruitzagen en binnenkort worden ze gereconstrueerd. In het recent Jaarboek Oud-Utrecht 2021 schreef zij een rijk geïllustreerde bijdrage over haar onderzoek.

De eerste podcast van 2022 komt eind januari opnieuw vanuit Paushuize, ter gelegenheid van het 500e sterfjaar van de Utrechtse paus Adrianus VI. Arjan den Boer spreekt dan met Adrianus' biograaf Twan Geurts.
De 37e Van der Monde-lezing ‘Zoeken naar Paleis Lofen’

De resten van het voormalig keizerlijk paleis Lofen zitten verborgen tussen de Vismarkt en het Domplein en zijn niet of nauwelijks toegankelijk. Op 2 juni 2022 opent de historische attractie Paleis Lofen en kunt u het moment beleven waarop Utrecht stad werd in 1122. In het jaar dat Utrecht 900 Jaar stadsrechten viert, neemt historicus en projectleider Tijn Pieren u tijdens de 37e Van der Monde-lezing mee door de unieke geschiedenis van de geboorteplek van Utrecht en de totstandkoming van de historische attractie Paleis Lofen. 

De lezing staat gepland voor 8 februari, 20.00 uur in de Pieterskerk. Op dit moment is nog niet duidelijk of het op die datum door kan gaan!

Als lid van de vereniging Oud-Utrecht kunt u zich uitsluitend aanmelden via de agenda op de website. De aanmelding voor leden start op vrijdag 21 januari 2022, om 16.00 uur. Vanaf maandag 24 januari mogen ook niet-leden zich via de website aanmelden. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. U dient zich per persoon aan te melden. 
Utrecht 900 jaar

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee heeft Utrecht het op een na oudste stadsrecht van Nederland. Lees hier meer.

I
n 2022 vieren we met iedereen de 900e verjaardag van de stad, van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Utrecht: de stad die we samen zo mooi hebben gemaakt. Waar de deuren altijd open staan. Waar we elkaar zien, waar we aandacht hebben voor elkaar. Kijk om je heen en zie wat we samen hebben bereikt. Samen zijn wij Utrecht. Al 900 jaar. En samen maken we Utrecht nog mooier. Morgen, overmorgen - en over nog eens 900 jaar. Maar eerst vieren we feest, en de hele stad viert mee!

Kijk op de website van Utrecht 900 jaar voor meer informatie
Nieuw lid Commissie Grote Excursie gezocht

De Commissie Grote Excursie van de Historische Vereniging Oud-Utrecht organiseert jaarlijks een dagexcursie voor haar leden. Zij zoekt iemand met belangstelling voor de geschiedenis van stad en regio Utrecht die graag wil meehelpen om deze evenementen mede te organiseren. Hiervoor zijn communicatieve en digitale vaardigheden van belang, evenals enige schrijfvaardigheid, met name voor het produceren van achtergrondinformatie bij de excursies.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Stuur dan een bericht naar secretariaat@oud-utrecht.nl t.a.v. de voorzitter van de Commissie Grote Excursie.

Ledenadministratie

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wij zijn blij dat u lid blijft van Oud-Utrecht. Bij een nieuw jaar hoort ook weer de betaling van het lidmaatschap. Leden met een incasso-opdracht ontvangen van ons begin januari een mail voor de controle van hun gegevens. Wij incasseren dan in de loop van januari. Leden zonder incasso krijgen van ons een betalingsverzoek per mail. Is er geen mailadres bekend, dan ontvangt u het verzoek per post. Kleine waarschuwing: het wil nog wel eens voorkomen dat dit soort mails in uw ongewenste e-mail terecht komen. Leden die deelnemen aan de eindejaaractie 2021 hebben al betaald en ontvangen dus geen betaalverzoek. Wij rekenen weer op uw medewerking.

De ledenadministratie wordt verzorgd door Adie en Chris Kreijns. Wijzigingen in uw adres of email kunt u doorgeven aan Ledenadministratie Oud-Utrecht, Zuiderstraat 18a, 3434BH Nieuwegein, ledenadministratie@oud-utrecht.nl.

Wilt u lid worden van Oud-Utrecht, schrijf u dan in via de website.

Tips
 • Op pad met Oud-Utrecht
  De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor De Utrechtse Internet Courant (DUIC) tweewekelijkse wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Want dat is overal in Utrecht te vinden.
  U kunt ze lezen op de website van DUIC. Op de site van Oud-Utrecht staat steeds aanvullende informatie.
 • Dompleingids
  Er is een geïllustreerde gids (Nederlands-Engels) verschenen over het Domplein, bedoeld voor toeristen en historisch geïnteresseerden. Centraal hierin staat een wandeling over en rond het Domplein langs diverse items, zoals het beeld van Jan van Nassau, de markering van het Romeinse castellum, bouwdetails van de Domkerk en de plattegronden - in het plaveisel aangegeven - van vroegere kerken. Deze genummerde wandelroute staat aangegeven op een uitvouwbare kaart.
  Het boekje kan voor € 7,50 besteld worden bij de auteur Jetty Krijnen. Verder is het te koop voor € 9,95 bij de VVV, Het Utrechts Archief, boekhandels Broese, Steven Sterk en Bruna Biltstraat. ISBN 978 90 90349 98 5 - NUR 502. Meer informatie
  .
 • De buurtjes van Utrecht
  Journalist en Utrechtliefhebber Ton van den Berg gaat in op de geschiedenis van Utrechtse buurten en wijken. Hij vertelt wat er zo bijzonder aan was en wie er zo bijzonder waren. Met iedere maand een ander buurtje in de schijnwerpers. Terug in de tijd met zijn alter ego Koos Marsman, die 'op zn Utregs' tussendoor een korte Buurtkwis doet. Meer informatie.
  De buurtjes van Utrecht vindt steeds plaats in de hal van het stadhuis, van 11.30 – 12.15 uur (11.00 uur inloop met koffie en thee). De toegang is gratis. De data vindt u op de website. Op het programma staan de komende maanden Ondiep, Hoograven, Overvecht, Kanaleneilend en de Binnenstad.
 • Mensen van de markt
  Zaterdag is in Utrecht van oudsher marktdag bij uitstek. Het Nederlands Volksbuurtmuseum heeft naast de tentoonstelling Mensen van de markt waarover wij in een eerdere nieuwsbrief schreven ook een leuke en leerzame wandeling langs marktplekken uitgezet. U loopt bijvoorbeeld richting de Stadhuisbrug waar onder meer een wekelijkse pottenmarkt was. Op de Bezembrug, kocht je bezems en ragebollen en even verderop, op de Bakkersbrug, groente, boter en fruit.

  Tot en met 23 januari 2022. U kunt de wandeling hier gratis downloaden
 • De Wijk Centraal
  Het Centraal Museum is het oudste stadsmuseum van Nederland. Het museum wil er zijn voor alle inwoners van Utrecht, uit welke wijk dan ook. Met De Wijk Centraal probeert het museum de drempel voor een bezoek te verlagen voor Utrechters die niet vanzelfsprekend een museum bezoeken. Het museum gaat ook zelf de wijken in. Meer informatie
 • Van God los? De onstuimige jaren zestig
  Dompel je van 5 februari tot 5 juni in het Catharijneconvent onder in een roerig tijdperk dat misschien ver weg lijkt maar doorwerkt tot op de dag van vandaag. Van God los? is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig. Meer informatie.
 • Actueel erfgoed nieuws op de site
  Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. Op onze site vindt u regelmatig een actuele selectie.

Ook gratis deze nieuwsbrief ontvangen?

Deze nieuwsbrief is een gratis service van onze vereniging. Als u deze nieuwsbrief interessant vond dan kent u vast wel iemand die dat ook zou vinden. Stuur deze nieuwsbrief eens aan haar of hem door.

Agenda

Oud-Utrecht
14/1 Historisch Café Stappen door m’n stadsie, online.
8/2 Van der Monde-lezing, Pieterskerk.
Zie voor meer informatie en aanmelden de agenda op de website.

Utrecht 900 jaar

2/6 Viering van het feit dat Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg.

U kunt Oud-Utrecht ook volgen op:

    Twitter    
    Twitter    
    Facebook    
    Facebook    
    Website    
    Website    
    Instagram    
    Instagram    
    YouTube    
    YouTube    

Colofon
Jan Schrauwen (eindredactie nieuwsbrief, redacteur website), Mario Gibbels (redacteur, inhoud website), Wendy van der Steen (redactie nieuwsbrief), Ester Smit (redacteur, inhoud website), Martijn Maandag (techniek website, inhoud website, facebook en twitter), Jeroen Tirion (ontwerp, verzending nieuwsbrief, inhoud website).
Contact
redactie.nieuwsbrief@oud-utrecht.nl
Inzenden kopij volgende nieuwsbrief voor 20 februari 2022

Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube
Copyright © 2022 Vereniging Oud-Utrecht, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp