Ziet u dit bericht niet goed? Bekijk dan de browserversie.
Vereniging Oud-Utrecht
  Oud-Utrecht Nieuwsbrief nr. 51 - mei 2019

contact: redactie.nieuwsbrief@oud-utrecht.nl


Grote Excursie 2019

De Historische Vereniging Oud-Utrecht organiseert in 2019 wederom de jaarlijkse Grote Excursie en wel op zaterdag 15 juni 2019. We blijven deze keer in onze stad Utrecht en als thema is gekozen voor 'Industrielandschap (van oud naar nieuw) in Utrecht aan het water'.

Vanaf Zijdebalen in Pijlsweerd gaan we met de rondvaartboot van Schuttevaer de stadsbuitengracht op langs de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein, Stadsschouwburg, Lepelenburg, Sonnenborgh, Centraal museum, brug Ledig Erf en dan de Vaartsche Rijn op naar Rotsoord. Zowel in Zijdebalen als Rotsoord zijn wandelingen gepland.

We verzamelen vanaf 09.30 uur bij restaurant Hygge aan de Goeman Borgesiuslaan. Na een paar korte inleidingen maken we een rondwandeling door Zijdebalen, vervolgens gaan we per boot naar Rotsoord voor de lunch, rondwandelingen en afsluitend een borrel.

De Grote Excursie is uitsluitend toegankelijk voor (huisgenoot-)leden tegen betaling van € 35,-.

U kunt zich voor deze Grote Excursie alleen via de website aanmelden en wel vanaf maandag 3 juni tot en met zondag 9 juni 2019 via www.oud-utrecht.nl/agenda.

U klikt hier op agenda waar u verder gaat naar Grote Excursie en daar kunt u zich opgeven. U vult uw gegevens in en u kunt direct betalen via iDeal als u gebruik maakt van internetbankieren en anders kiest u er voor na uw inschrijving € 35,- over te maken op rekeningnummer NL55 INGB 0000 056 066 t.n.v. Vereniging Oud-Utrecht te Utrecht o.v.v. 'Grote Excursie 2019'. Uw betaling moet voor 12 juni 2019 gedaan zijn. Latere stortingen maken uw aanmelding ongeldig. U ontvangt na uw inschrijving en betaling een e-mail als toegangsbewijs. Vergeet niet deze e-mail uit te printen en mee te nemen.

In deze nieuwsbrief

Grote Excursie 2019

Veiling Atlas Coenen

Voorjaarsledenvergadering

Lezing zusters Augustinessen

Lust en liefde in Utrecht

Chinees behang Oud-Amelisweerd

Gilde Utrecht: wandelen en cursussen

Vacature gidsen kerken kijken

Nieuw op de site

Agenda


Veiling Atlas Coenen

Op zaterdag 11 mei organiseert de Historische vereniging Oud-Utrecht in samenwerking met Museum Flehite een bijzondere veiling, exclusief voor haar leden, in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis.

Museum Flehite veilt die dag een Utrechtse collectie, de Atlas Coenen, een verzameling van Utrechtse topografische kaarten, affiches, studenten almanakken, ansichten en prenten. De stukken zijn van bijzondere kwaliteit en zullen op zaterdag allemaal onder de hamer gaan.

Op vrijdag 10 mei kunt u in plaats van het gebruikelijke Historische Café, deze kavels bekijken en zal Gerard Raven, conservator van museum Flehite en veilingmeester een korte presentatie geven over de Atlas Coenen.

Vrijdag 10 mei - Bartholomeus Gasthuis
17:00 uur: presentatie Gerard Raven
17:30 uur: kijkmoment
18:30 uur: einde

Zaterdag 11 mei - Bartholomeus Gasthuis
10:00 uur: Veiling van circa 811 kavels
16:00 uur: einde

Meer info

 


Voorjaarsledenvergadering

Leden van de Historische Vereniging Oud-Utrecht zijn 16 mei vanaf 19.30 uur welkom in Sociëteit 'De Vereeniging', Mariaplaats 14 in Utrecht.

Agenda en vergaderstukken zijn meegestuurd met tijdschrift nummer 2.

 

Lezing zusters Augustinessen

Op woensdag 29 mei 2019 vertelt zuster van Dijck tijdens een lezing over het ontstaan van de zusters Augustinessen en over het werk dat zij in de afgelopen 85 jaar hebben gedaan voor mensen in nood.

Op 19 maart 1934 richtte pater van Nuenen in het Utrechtse Wijk C, een nieuwe kloostergemeenschap op. Het klooster zit nog altijd aan de Waterstraat. De zusters van de congregatie leven volgens de leefregel van Sint Augustinus en houden zich bezig met het Franciscusliefdewerk: goed zijn voor de ander en voor de mens in nood.

Al in 1939 startte de congregatie met een tehuis voor dakloze vrouwen, meisjes en kinderen: Meisjesstad. Daarnaast werden scholen in de binnenstad overgenomen zodat een nauw contact kon ontstaan tussen school en gezin. Het werk voor Meisjesstad is per 1 januari 2009 overgedragen aan de Stichting Tussenvoorziening Utrecht.

We zorgen dat er voldoende tijd over blijft voor het stellen van vragen. Deze lezing begint om 19.30 uur (zaal open om 18.45 uur), entree € 5,-, aanmelden bij Willemijn Bánki: (e-mail).

In de maanden juni, juli en augustus organiseert de activiteitencommissie geen historisch café, lezing of excursie.

Een Zuster Augustinesse in de Piusschool voor R.K. onderwijs voor meisjes, Oudegracht 33 in Utrecht. Foto: M.A.J. van Bommel. Het Utrechts Archief, 823245.


Lust en liefde in Utrecht

Op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur vindt de presentatie van het themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht, Lust en liefde in Utrecht, plaats. Leden zijn van harte welkom op deze presentatie.

Hoogleraar Geert Buelens verhaalt over de roerige jaren zestig naar aanleiding van zijn in 2018 verschenen standaardwerk 'De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis'. De locatie van de presentatie en de lezing is nog niet bekend. Noteert u vast de datum? Er volgt nog een speciale Nieuwsbrief over deze middag met mogelijkheid tot aanmelding.

 


Open brief van de Commissie Cultureel Erfgoed

Oud Amelisweerd is niet meer in gebruik als museum sinds het vertrek van het Armando Museum in 2018. De gemeente Utrecht buigt zich nu over de vraag hoe Oud Amelisweerd weer voor publiek toegankelijk gemaakt kan worden.

Daarbij is de aanwezigheid van het Chinese behang, vanwege de kwetsbaarheid ervan, een belangrijk aandachtpunt. De commissie Cultureel Erfgoed (Historische Vereniging Oud-Utrecht) heeft hierover een open brief gestuurd.

Meer info

 


Wandeling Schuilen, schuilkerken en schuilplaatsen

Op zaterdag 4 mei kunt u met rondleider Carolien ter Burg van Gilde Utrecht een wandeling maken langs plaatsen die met schuilen te maken hebben. De wandeling start om 14 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Wat zijn schuilkerken en waar zijn ze te vinden? Schuilplaatsen waren nodig in de 2e wereldoorlog o.a. om joodse kinderen te laten onderduiken. Utrechtse studenten zetten zich daarvoor in. Wij gaan op zoek naar deze schuilplaatsen.

Meer info (ook over andere wandelingen).


Vacature gidsen kerken kijken

Elke zomer verzorgt Kerken Kijken Utrecht de openstelling van 11 Utrechtse binnenstadskerken voor publiek. Dit cultuurhistorische project zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van gidsen.

Voor het nieuwe seizoen worden nog enthousiaste vrijwilligers gezocht. Kerken Kijken Utrecht zoekt mensen die meer (willen) weten over kerkgebouwen en hun geschiedenis, daar graag over vertellen, die het leuk vinden in een team te werken, die soms een mondje over de grens spreken en een gastvrije instelling hebben.

Meer info en aanmelden

 

Nieuw op de site

De website van Oud-Utrecht krijgt binnenkort een ander aanzien, maar ook op de huidige website is al veel informatie te vinden over onze activiteiten. Nieuw zijn o.a. een reeks verslagen van bijeenkomsten en lezingen. En er is ook steeds een bijgewerkte agenda.

meer info


Ook deze nieuwsbrief ontvangen?

Deze nieuwsbrief is een gratis service van onze vereniging. Als u deze nieuwsbrief interessant vond dan kent u vast wel iemand die dat ook zou vinden. Stuur deze nieuwsbrief eens aan haar of hem door.

Via de contactpagina of via deze link kan kan iedereen zich aanmelden voor de nieuwsbrief.


Webwinkel

Via de website worden onder meer exemplaren van tijdschrift en jaarboek verkocht. Wanneer u artikelen wilt (na)bestellen dan kan dat hier. Een uitstekende manier om uw verzameling compleet te maken maar ook leuk om iemand cadeau te doen.

De bestelling kan in Utrecht afgehaald worden of tegen verzendkosten verstuurd worden.


Lid worden

Oud-Utrecht biedt voor haar leden een gevarieerd activiteitenprogramma. Bijeenkomsten vinden meestal plaats op bijzondere locaties, Oud-Utrecht opent deuren die voor anderen gesloten blijven!

Inschrijven kan snel en eenvoudig via de website.


Ledenadministratie

De ledenadministratie wordt verzorgd door Adie Kreijns.

Het contactadres is Ledenadministratie Oud-Utrecht, Zuiderstraat 18a, 3434BH Nieuwegein, ledenadministratie@oud-utrecht.nl.

Agenda

Veiling Atlas Coenen
10/5 Presentatie Atlas Coenen
11/5 Veiling Atlas Coenen
Bartholomeus Gasthuis, Utrecht.

Grote Excursie 2019
15/6 Industrielandschap (van oud naar nieuw) in Utrecht aan het water.

Voorjaarsledenvergadering
16/5 Alleen voor leden
Sociëteit 'De Vereeniging', Mariaplaats 14, Utrecht, aanvang 19.30 uur.

Lezingen
20/5 Zusters Augustinessen
Bartholomeus Gasthuis, aanvang 19.30 uur, toegang € 5,-, aanmelden bij Willemijn Bánki (e-mail)

Lezing van Firapeel, vereniging voor Mediëvistiek
16/5 Kapittels als projectontwikkelaars
Over ruimtelijke ordening, stedenbouw en exploitatie van vastgoed in het middeleeuwse Utrecht.
meer info

Het Utrechts Archief
t/m 6/6 Utrecht spoorstad
meer info

Gilde Utrecht
4/5 Gildewandeling Schuilen, schuilkerken en schuilplaatsen
meer info

Catharijneconvent
8/3 t/m 10/6 Tentoonstelling Münster Domschat
meer info

Centraal Museum
t/m 30/6 Historische portretten door de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming
t/m 1/9 Jessica Stockholder: Stuff matters
meer info

Volksbuurtmuseum
t/m 19/6 Fototentoonstelling zusters van Wijk C
meer info

Mondriaanhuis Amersfoort
t/m 31/12/2020 De wereld van Piet Mondriaan
meer info


Oud-Utrecht is ook actief op Facebook en Twitter

Wij hebben een Facebook-pagina en Twitter-account met actuele berichten, nieuws en interessante feiten over Utrecht.

Volg ons op facebook en twitter.

 


Colofon Jan Schrauwen (eindredactie nieuwsbrief, inhoud website), Mario Gibbels (redacteur, inhoud website), Silvia van Bergeijk (sociale media), Martijn Maandag (techniek website, inhoud website, facebook en twitter), Jeroen Tirion (ontwerp, verzending nieuwsbrief, inhoud website).

Contact redactie.nieuwsbrief@oud-utrecht.nl. Inzenden kopij volgende aflevering voor 20 juni 2019.

Als u deze emailnieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klikt u dan op onderstaande link:
Remove me from this list