35e Van der Monde-lezing, 2020: De ommuurde stad

Van Dinsdag 11 februari 2020 19:30 tot Dinsdag 11 februari 2020 22:00

Op dinsdag 11 februari 2020 vindt de 35e Van der Mondelezing plaats in de Pieterskerk in Utrecht. De lezing over de Utrechtse stadsverdediging zal worden verzorgd door René de Kam, conservator stadsgeschiedenis van het Centraal Museum.Rene de Kam Foto door Angeliek de Jonge

Eeuwenlang lag Utrecht verscholen achter zijn muren, torens en poorten. De bouw van die Utrechtse stadsverdediging is een enorm infrastructureel werk geweest dat grote inzet van de stedelingen zal hebben gevraagd. Dat gold ook voor de bewaking en het onderhoud, waar lange tijd de gilden nauw bij betrokken waren. Maar het was nodig, want zonder de omringende muren waren de Utrechters kwetsbaar. Om die veiligheid te waarborgen, moest de stadsverdediging wel steeds worden aangepast aan de alsmaar veranderende wapenwedloop. Zo bleken in 1483 de hoge bakstenen muren niet opgewassen te zijn tegen de ijzeren kogels uit de kanonnen die Maximiliaan van Oostenrijk had meegenomen voor een belegering van de stad. In de zestiende eeuw gingen daarop grote delen van de Utrechtse stadsverdediging op de schop, om te worden aangepast aan de nieuwe oorlogsvoering. Rond 1550 werd de stad zelfs uitgerust met hypermoderne bastions aan de noord en zuidzijde. In het rampjaar 1672 bleek de stadsverdediging echter niet meer goed te functioneren en werden de sleutels van de stad al aan de Fransen overhandigd nog voordat de belegering was begonnen. Na de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden in de negentiende eeuw de muren en poorten van de stad afgebroken en deels veranderd in een prachtig park.

Op 20 juni 2020 opent in het Centraal Museum de tentoonstelling De ommuurde stad waarin de geschiedenis van de Utrechtse stadsverdediging wordt verteld. René de Kam zal in deze Van der Mondelezing alvast een preview geven op de tentoonstelling en het onderzoek dat daar aan vooraf ging.

Als lid van de vereniging Oud-Utrecht kunt u zich hier aanmelden. De aanmelding voor leden start op vrijdag 31 januari 2020 om 10:00. Op dat moment verschijnt onder de kaart een knop "Deelnemen". Vanaf maandag 3 februari mogen ook niet-leden zich aanmelden. Aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. U dient zich per persoon aan te melden.

We zijn helaas uitverkocht.

Indien u vragen heeft of problemen ondervindt kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..