Jaarboek Oud Utrecht 2016 Hoofdredacteur Wilbert Smulders 64

Nieuws

Presentatie Jaarboek Oud-Utrecht 2016

Op zondag 27 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2016 gepresenteerd in een volle Tuinkamer in Park Oog in Al. Hoofdredacteur Wilbert Smulders reikte het eerste exemplaar uit aan Wim van Scharenburg van Museum van Zuilen.

De middag startte met een rondwandeling door Park Oog in Al onder leiding van gids Bart Seidel van Gilde Utrecht. Hij vertelde onder andere over de Dolle Jonker Everard Meyster en over de omgeving met het Merwedekanaal, de Rijksmunt, Cereol, en natuurlijk het park zelf.

Voorzitter van Vereniging Oud-Utrecht Dick de Jong heette iedereen van harte welkom. Daarna startte de presentatie van het Jaarboek. Allereerst kwam Gerard Van der Schrier, klimatoloog bij KNMI aan het woord. Hij was betrokken bij de tentoonstelling over de bouw van de Domtoren met zijn analyse van 't Schrickelick Tempeest van 1 augustus 1674: De storm waarbij het middenschip van de Domkerk instortte. Niet door de spreekwoordelijke tornado maar door extreme valwinden met wervelingen aan weerszijden, 'schering', bewezen door de valrichting van de torens van de Pieterskerk, die, gek genoeg tegen de windrichting in, zijn gevallen in de kerk.

Vervolgens sprak Helleke van den Braber, docent cultuurwetenschappen van Radboud Universiteit, over cultuur maecenaat in Utrecht en assuradeur René Rademacher Schorer van Tiel Utrecht. Helleke schetste de rijke Utrechtse cultuurhistorie: ‘kunstenaars hebben anderen nodig voor het maken en verspreiden van kunst. Nu hebben we in Utrecht culturele broedplaatsen als Kytopia en Vechtclub, met subsidie. De broedplaatsen waren er vroeger ook wel, maar anders.’ René Rademacher Schorer steunde de museumvereniging, de filmliga, Kunstliefde, tijdschrift De Gemeenschap en zijn Kunstsalon aan huis aan het Wilhelminapark. Waarom was hij maecenas? Uit betrokkenheid, liefde voor kunst en de stad, en vernieuwing met maken wat nog niet was. Het ging ook om wederkerigheid, met drijfveren als het zoeken naar weerklank en het vinden van eigen identiteit.

In het Jaarboek staat een artikel van Anna Vlaming over de geschiedenis van de Amsterdamsestraatweg. Dit was aanleiding voor de jaarboekredactie om het eerste exemplaar van het Jaarboek aan te bieden aan Wim van Scharenburg, oud juwelier en horlogier, nu directeur museum van Zuilen. Wim van Scharenburg liet de zaal zien dat Zuilen van betekenis is. Zuilen is van dorp aan de Vecht met 1000 inwoners na de komst van Werkspoor en Demka gegroeid tot 26000 inwoners. Nu is het onderdeel van Utrecht, een bijdrage van Zuilen aan Utrecht,  tot  4e stad van Nederland.

Tot slot zagen we een bijzondere 'making of' van een film over de Amsterdamsestraatweg. De film zelf, ‘Hoe het zou kunnen zijn’, komt op een historisch café van Oud-Utrecht met een gesprek met de regisseur. De aanwezige leden praatten na en kregen het Jaarboek mee naar huis. Andere leden krijgen het thuisbezorgd.